Slovenija v boju zoper inflacijo med manj uspešnimi 

Evropski statistični urad Eurostat ugotavlja, da je v območju z evrom bila maja na letni ravni inflacija 6,1-odstotna.

Maja je bila inflacija najvišja v segmentu hrane, alkohola in tobaka, in sicer 12,5 odstotka. Cene neenergetskih industrijskih dobrin so bile maja za 5,8 odstotka višje kot pred letom dni, cene storitev pa so bile maja 5 odstotkov višje, kot maja lani. Cene energentov so bile medtem maja letos 1,7 odstotka nižje kot maja lani.

Od držav, ki uporabljajo evro, so najnižjo letno inflacijo maja izmerili v Luksemburgu (2,0 odstotka), Belgiji (2,7 odstotka) in Španiji (2,9 odstotka). V Sloveniji je bila letna rast cen življenjskih potrebščin prejšnji mesec 8,1-odstotna, kar Slovenijo v boju zoper inflacijo uvršča med manj uspešne države EU.

Po enem letu delovanja vlade smo priča raznim predstavitvam “uspehov” vlade Roberta Goloba, ki pa se v denarnicah slehernega državljana odražajo predvsem negativno. Uspešnejše države, ko sta denimo Luksemburg in Belgija, imajo občutno nižjo obdavčitev delovne sile in cenejši državni aparat. Golobova vlada je število ministrstev povečala, predvideno znižanje obdavčitev, ki jo je sprejela bivša Janševa vlada, pa odpravila.

M.Z.