Še en kamenček v mozaiku prepoznavnosti Prekmurja

Minulo soboto se je v središču Murske Sobote odvil že 13. Festival prekmurske šunke in prekmurske gibanice, na katerem se je predstavilo 29 proizvajalcev te izjemne prekmurske sladice iz celotne Slovenije. Prav tako je bila na ogled razstava in pokušina prekmurskih šunk domačih proizvajalcev. Ponudba izdelkov z evropsko zaščito je bila obogatena še s prleško tünko in kranjsko klobaso. Bogata je bila tudi ponudba ekoloških izdelkov, drugih domačih prehranskih izdelkov in izdelkov tradicionalnih obrti.

(foto: murska-sobota.si)

Seveda ni manjkalo tradicionalnih prekmurskih jedi, kot so bograč, langaš, dödoli in sladic kot so retaši, idinjače, pogače in še marsikaj. Z inovativnimi chef-ovskimi pristopi pa je bila tradicionalna kulinarika obogatena še s sodobnim načinom ponudbe. Za vina, ki so del kulinarične ponudbe, so poskrbeli vrhunski prekmurski vinarji.

(foto: murska-sobota.si)

Izjemno zanimiv je bil prikaz priprave prekmurske gibanice, ki vedno pritegne veliko pozornosti ter nagradna igra v ugotavljanju teže prekmurske šunke.

(foto: M.Z.)

Za dobro vzdušje so tekom celotnega dogajanja skrbeli: Marko banda, Folklorna skupina KUD Beltinci s pozvačinom, učenci Glasbene šole Beltinci, skupina KAT & The DEDO’s ter romski glasbeniki Romano Glauso.

(foto: M.Z.)

Festival je pritegnil veliko obiskovalcev, tako domačih kot iz drugih koncev Slovenije, iz sosednje Avstrije, Madžarske in Hrvaške. S tem so organizatorji prispevali k prepoznavnosti Murske Sobota ter Prekmurja, kot regije odlične kulinarike, gostoljubnih in prijaznih domačinov.

(foto: M.Z.)

Festival je organiziralo Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot v sodelovanju z Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota ter ob podpori Mestne občine Murska Sobota.

(foto: murska-sobota.si)
(foto: murska-sobota.si)

M.Z.