Golob jim je zopet zaklenil vrata

Na včerajšnjem shodu upokojencev, ki se je v Ljubljani pričel ob 15. uri in je trajal približno dve uri, so se udeleženci odpravili na pohod preko Šubičeve, Prešernove in Gregorčičeve ulice do vladne palače.

Robertu Golobu so protestniki skušali osebno vročiti kazensko ovadbo zaradi “zanemarjanja in nevestnega opravljanja funkcije” v vlogi ministra za zdravje, a so naleteli na zaklenjena vrata in skupino varnostnikov. Poleg kazenske ovadbe so na shodu prebrali še Zahtevo za presojo ustavnosti kraje rtv-prispevka in razdelili okrog 3000 kopij odpovedi “RTV kraje”, kot so to poimenovali.

Zbrane je nagovoril podpredsednik Inštituta 1. oktober Igor Černoga. “Pozdravljeni na 8. shodu ljudi, ki iščemo svoje pravice. Zbrali smo se, ker smo nezadovoljni s stanjem v državi. Ne zmoremo več! Pozdravljamo rojake Slovence v zamejstvu in po svetu. Zbralo se nas je res veliko, proti pričakovanjem, borimo se proti krivicam in z njimi živimo,” je dejal Černoga in okrcal RTV, ki je odklonila prenos shoda.

Sledila je skupna molitev Oče naš za vse, ki ne morejo biti na shodu, zatem pa je zbrane nagovoril tudi član izvršilnega odbora inštituta Andrej Peterle.

Vodja iniciative Pavel Rupar, ki je nedavno prestal operacijo, je pozdravil navzoče in ob zaključku nagovora prisotne povprašal, ali se strinjajo z ustanovitvijo nove stranke upokojencev. Ker je bilo več tisoč navzočih predlogu naklonjenih, je Rupar napovedal, da bo stranka upokojencev ustanovljena v treh mesecih.

 

Trg, na katerem se je po oceni organizatorja zbralo več, kot 20 tisoč ljudi, so preplavile slovenske zastave in slovenska pesem ob spremljavi harmonik, zapela sta tudi Dominik Kozarič in Suzana Mali.

M.Z.