Zaradi manjšega števila obiskovalcev vzdušje ni primerljivo s tekmami v poletih 

Včeraj je v Planici potekal že peti tekmovalni dan. Od naših športnikov smo predvsem v smučarskih skokih pričakovali medalje v ženski ekipni tekmi in pri skokih moških posameznikov na srednji skakalnici.

V dopoldanskem delu je potekala ženska ekipna tekma. Slovenska ekipa v sestavi Maja Vtič, Ema Klinec, Nika Prevc in Nika Križnar je zasedla četrto mesto, zmago so slavile skakalke iz Nemčije, na drugo mesto so se uvrstile Avstrijke, bron pa je pripadal Norvežankam.

Anna Rupprecht, Selina Freitag, Katharina Althaus  in Luisa Görlich,   (foto: M.Z.)

Na popoldanski tekmi moških posameznikov smo po odličnih rezultatih na treningu pričakovali visoke uvrstitve Anžeta Laniška in Timija Zajca.

Anže Lanišek (foto: M.Z.)

Po solidnem izhodišču po prvi seriji smo od obeh pričakovali odločen napad v drugo. Piotr Zyla ki mu po prvi seriji ni kazalo, da bo ubranil naslov svetovnega prvaka iz Oberstdorfa, je po zaostanku 5,9 točke za najboljšim Stefanom Kraftom in 13. mestom dokazal, da je nemogoče lahko tudi mogoče. Vremenske razmere so se poslabšale pa skoku Zyle, ki je sicer v idealnih pogojih pristal pri 105. metrih in si tako z daljavo dneva priskakal veliko točkovno prednost.

Piotr Zyla (foto: M.Z.)

Močan veter je najboljšim desetim po prvem skoku prekrižal načrte za osvojitev medalje, med njimi sta bila tudi Zajc in Lanišek. Tekmeci so eden za drugim podlegli pritisku. Timi Zajc je bil po uvrstitvi na 10. mesto iskren: »Vreme je imelo velik vpliv. Moral si imeti kanček sreče in mi jo danes nismo imeli.« Razočaranja nad 9. mestom ni skrival niti Anže Lanišek: »Skoki so bili dobri, takšni kot sem jih želel prikazati. Za kaj več pa je potrebno imeti malo sreče. Sicer je bila zelena črta na 107 metrih, pa vendar. Priložnost za zmago je imel vsak.«

Timi Zajc (foto: M.Z.)

Bolj, ko se je tekma bližala koncu, bližje neverjetnemu preobratu je bil Zyla. Poljak je dočakal čudež po drugem skoku vodilnega Krafta, ki je ostal celo brez kolajne. 36-letni poljski veteran je ubranil lovoriko svetovnega prvaka na srednji napravi iz Obersdorfa. Preostali dve mesti na zmagovalnem odru sta zasedla Nemca Andreas Wellinger in Karl Geiger.

Zelo klavrn je bil tudi pogled na tribune in areno ob doskočišču. Na dopoldanski tekmi je bilo presenetljivo malo obiskovalcev, na popoldanski tekmi v areni sicer nekaj več, na tribuni pa obiskovalcev le za vzorec.

Enega največjih športnih dogodkov v Sloveniji pa so zasenčile visoke cene vstopnic in gostinske ponudbe. V prvih štirih tekmovalnih dneh so v Planici zaenkrat našteli 21.700 obiskovalcev, kar je daleč od številk, ki bi jih prvenstvo dnevno ‘moralo’ doseči, da bi organizatorji lahko računali na izpolnitev cilja 120 tisoč gledalcev. Slovencev, ki se tekem v Planici vsako leto udeležimo v zelo velikem število, očitno niso odgnali dosedanji rezultati naših športnikov, ampak precej drage cene vstopnic.

Animator v areni (foto: M.Z.)

A glede na to, da v Planici v dosedanjih petih dneh ne beležimo vidnejših rezultatov, bi kot enega izmed razlogov za to lahko šteli tudi bledo vzdušje. Kljub vloženim naporom animatorjev včerajšnje vzdušje ni bilo niti senca dogajanju v času poletov. Predsednik Vlade je na otvoritvi svetovnega prvenstva v svojem nagovoru dejal: “V naslednjih dneh se bo tukaj predstavilo 1500 športnikov, še 100-krat toliko pa obiskovalcev, ki bodo v Planico prinesli fantastično vzdušje.” Organizator je medtem že prepolovil število pričakovanih obiskovalcev, kar Roberta Goloba ponovno postavlja v v situacijo, ko je po velikopoteznih besedah rezultat skromen.

Danes bo v popoldanskem času še tekma mešanih ekip, kjer imamo Slovenci zopet velika pričakovanja. Slovenijo bodo zastopali Anže Lanišek, Timi Zajc, Ema Klinec in Nika Križnar. Se bo današnje tekme udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob in se soočil z novim dejstvom, da je “rekel hoop, preden je skočil?”

M.Z.