V imenu reorganizacije zopet oškodovano podeželje

Predsednik vlade Robert Golob je ob nastopu mandata napovedal, da bo prioriteta te vlade reševanje zdravstva. V ta namen so bila v državnem proračunu povečana finančna sredstva, zdravstveni minister pa je postal celo podpredsednik vlade.

Na prvi pogled je izgledalo, da so obljubo vzeli zares in da bomo kmalu videli pozitivne rezultate. Nenazadnje si sleherni državljan Republike Slovenije želi in tudi zasluži dostopno in kvalitetno zdravstveno oskrbo.

A senco dvoma je ob sprejemanju zakona o vladi vrglo že povečanje števila ministrstev, česar posledica bodo višji stroški administracije. Vmes smo bili priča občasnim komunikacijskim šumom med predsednikom vlade in zdravstvenim ministrom, v kabinetu katerega so se zelo pogosto menjavali člani, nazadnje je kabinet zapustila še tajnica.

Povprečen opazovalec je dobil občutek, da zaposleni v kabinetu ne dohajajo ministra, pa jih je le-ta zamenjal. A se sedaj, podobno kot na notranjem ministrstvu, slika izostri, ko so v javnost pricurljale informacije, da pa minister Loredan le ni povsem samostojen pri odločanju. Če držijo informacije, ki krožijo po hodnikih zdravstvenega in notranjega ministrstva, želi Robert Golob imeti pregled nad vsem, tudi za ceno tega, da ljudje, ki jih je na položaje imenoval v imenu strokovnosti, zaobidejo ali celo kršijo predpisano organizacijo dela ali celo zakonodajo.

Prvi učinki, ki jih bomo občutili državljani, so torej stopili na plano. Najprej je prišlo do zapiranja zdravstvenih domov v Ljubljani, danes pa mediji poročajo o ukinitvi dežurnih ambulant v kar 28 slovenskih krajih.

V imenu “reorganizacije zdravstvenega sistema”    bodo ukinjene dežurne ambulante v zdravstvenih domovih Gornja Radgona, Ljutomer, Lenart, Slovenske Konjice, Ormož, Črna na Koroškem, Dravograd, Šentjur, Žalec, Laško, Nazarje, Rogaška Slatina, Kozje, Hrastnik, Zagorje, Krško, Radeče, Metlika, Radovljica, Bled, Bohinj, Kranjska gora, Tržič, Kamnik, Trebnje, Ribnica, Logatec, Cerknica.

In zopet bo najkrajšo potegnilo podeželje, kjer so zdravstvene storitve že tako ali tako težje dostopne, kot v mestih.

M.Z.