Odložilni veto na drugi tir

Vir:Pixabay

Državni svetniki so z veliko večino (23 ZA in 2 PROTI) jasno povedali, da si Slovenija še enega poloma, kot ga je povzročil projekt TEŠ-6 ne sme privoščiti. Potem, ko je projektu strokovno argumentirano nasprotovalo mnogo različnih interesnih skupin, se vlada na to ni ozirala in pred tednom dni predlog Zakona o drugem tiru predložila glasovalnemu stroju v DZ. Obrazložitev, MUDI SE.

Nihče v RS izgradnji drugega tira ne nasprotuje, nasprotujejo pa “mnogim” neznankam, ki so se zaradi pasivnosti pripravljavca v preteklih letih in nenadnemu hitenju pojavili, se je slišalo v razpravi na izredni seji v DS. Razpravljavci so še opozorili, da je projekt možno narediti ceneje, transparentneje, z znanimi finančnimi viri in s sredstvi države. Državni svetniki so ponovno spregovorili o dvotirni povezavi, o izredno kratkih rokih javne razprave (nekaj dni)…

Spomnimo, vlada je še pred vložitvijo Zakona o drugem tiru imela vpogled v kar nekaj odlično pripravljenih rešitev, ki ih je lahko primerjala tako po ceni, kakovosti in času izgradnje.

Bo sedaj DZ končno zaščitil svoje državljane in preprečil “drvenje vlaka po neznanki drugega tira” ali pa bodo to morali narediti državljani RS na referendumu?

Uredništvo