Vici se pišejo sami: premier Golob pohvalil vitalnost ameriškega predsednika Joeja Bidna

Robert Golob in Joe Biden. (foto: STA /Tamino Petelinšek / DPA)

Slovenski premier Robert Golob je ob prihodu na zadnji dan vrha zveze Nato v Washingtonu pohvalil vitalnost ameriškega predsednika Joeja Bidna. Ta se sicer v ZDA sooča z vse glasnejšimi pozivi k odstopu od predsedniške kandidature na novembrskih volitvah.

“Jaz sem imel včeraj večkrat priložnost govoriti s predsednikom Bidnom. Predsednik Biden je bil celotno zasedanje z nami. Za razliko od nekaterih mlajših kolegov on ni zapustil zasedanja in je celotno zasedanje pazljivo poslušal in sodeloval v razpravi. Mislim, da to največ pove o njegovi vitalnosti in sposobnostih,” je o aktualnem ameriškem predsedniku povedal Golob. Dodal je, da se je v sredo na zasedanju v Washingtonu lahko prepričal, da je Biden pravi voditelj, kar se tiče zavezništva.

Zaradi šibke predstave na prvem televizijskem soočenju z republikancem Donaldom Trumpom pred novembrskimi predsedniškimi volitvami se v ZDA krepijo pozivi, naj 81-letni demokratski politik odstopi od kampanje.

Na vprašanje, ali ga morebitna Trumpova zmaga kaj skrbi glede na to, da Slovenija za obrambo ne namenja dveh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), je Golob odgovoril, da je Slovenija na dobri poti, da ta cilj doseže v predvidenih rokih. “Zato smo tudi povečali naše obrambne izdatke za prihodnje leto za 20 odstotkov. V letošnjem letu pa je zaradi katastrofalnih poplav iz lanskega leta žal ta odstotek nekoliko upadel,” je dejal Golob.

G. B. 

vir: Demokracija