Blagoslov mošta, podelitev vrtnice in prijetno druženje

Društvo Gaj – Vinogradniško turistično društvo Filovci je minulo nedeljo v dvorani vaškega doma v Filovcih pripravilo 17. blagoslov mošta in 15. podelitev vrtince. Na blagoslov, ki ga je opravil župnik župnije Bogojina dr. Stanislav Zver, so mošt in ostale pridelke iz grozdja prinesli gajski gospodarji in gospodinje ter ostali vinogradniki iz okolice.

Župnik dr. je spregovoril o godu sveta Martina in o Martinovi poti, ki poteka iz Madžarske, skozi župnijo Bogojina in Martjanci in naprej po Sloveniji. Škof sv. Martin je bil dobrotnik, ki je ob priliki svoj plašč prepolovil in ga podelil z ubogem človekom. Ob koncu se je društvu zahvalil za vsakoletno organizacijo blagoslova mošta in vinogradnikom zaželel prijetno druženje ob mlademu vinu ter opozoril na zmerno pitje vinske kapljice.

Blagoslova mošta se je med drugimi udeležila tudi terenska kmetijska svetovalka Marika Feher iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota, podžupan občine Moravske Toplice Andrej Baligač, predsednik Krajevne skupnosti Filovci Marcel Rous, vinogradniki sosednjih društev, člani Društva vinogradnikov Prosenjkovci, vinogradniki iz sosednje Madžarske iz Magasbatva in aktualna 11. prekmurska vinska kraljica Špela Pučko.

Vse zbrane je pozdravil predsednik Društva Gaj Vinogradniškega društva Filovci Jože Tratnjek. Društvo že 15 let po vrsti sočasno z blagoslovom mošta pripravlja podelitev vrtnice posameznemu članu ali članici. Letošnjo vrtnico je iz rok bivše prejemnice Ivanke Berden prejel član društva Denis Casar. Lepe in zdrave vrtnice so indikator za zdravo grozdje. Prejemnik letošnje vrtnice Denis Carar bo do drugega leta ostalim članom društva pomagal pri negovanju in zalivanju vrtnic.

Denis Casar (skrajno desno)

Po blagoslovu je sledila pokušina mladih vin v društveni vinski zidanici. Člani Društva Gaj Filovci so z letošnjim pridelkom zadovoljni. Dosedanji prejemniki vrtnic so: 2006 – Darinka Tratnjek, 2007 -Vida Gutman, 2008 – Nada Casar, 2009 – Jože Berden, 2010 – Jože Horvat,  2011 – Amanda Verban, 2012 – Franc Berden, 2013 – Jožef Gutman starejši, 2014 – Barica Gutman, 2015 – Jožef Tratnjek, 2016 – Jože Casar, 2017 – Špela Casar, 2018 – Milan Špilak in 2019 – Ivanka Berden. Leta 2020 in 2021 zaradi Covid ukrepov društvo ni pripravilo martinovanja in podelitve vrtnice, letos pa je vrtnico prejel Denis Casar.

M.Z.