Virus Covid-19 bo postopoma v izdihljajih z vstopom v leto 2022

Foto:: Zajem zaslona

Dveletna uvertura z virusom se bo to zimo končala, napoveduje priznani slovenski imunolog Alojz Ihan.

Morda je slika naslednjega: 1 oseba

 

Trenutno smo, kar zadeva število okužb, v razmerah, v kakršnih smo bili lani oktobra. Je pa res, da je delta različica virusa drugačna, mnogo bolj nalezljiva, zato je mogoče, da bo krivulja strmejša in višja, a hkrati ožja, in bo “kriza” trajala krajši čas, pove prof. dr. Alojz Ihan, eden najboljših razlagalcev epidemične realnosti.

Različica delta  namreč v sluzi tvori tisočkrat večjo koncentracijo virusa v primerjavi z “originalno” vuhansko različico, posledično zato krivulja strmejša in višja, tako Ihan.

 

Potek bolezni pri večji količini virusa povzroča, da prej nastane vnetje, ki lahko po prvem tednu okužbe usodno obrne tok bolezni v značilno covid-19 pljučnico.

“Zgodba o povsem novem virusu SARS-CoV-2, s katerim se je človeška vrsta prvič spoprijela pred poldrugim letom, in ta uvertura bo polna nepričakovanih presenečenj in obratov vse do takrat, ko se bo večina populacije vsaj enkrat srečala z virusom. Takrat bomo prišli v novo, bolj stabilno fazo odnosa med nami in virusom. Skoraj vsi bomo imeli dolgotrajno delujoče spominske limfocite T proti virusu, in ti nas bodo ščitili pred resnejšim zbolevanjem”, tako Ihan o skoraj zanesljivem “ugašanju” pohoda virusa Covid-19.

To pa pomeni, da bo epidemija v današnjem pomenu besede, ko trepetamo zaradi akutne prenapolnjenosti bolnišnic, dokončno minila, je prebrati na portalu n1info.si. Kot kaže, je pred nami zadnji, v izdihljajih pohod virusa Covid-19. T-celični odziv vseh nas je/bo izjemno širok in težko nastane različica virusa, ki bi “skrila” vse svoje molekularne tarče, ki jih lahko napadejo limfociti T, trdi Ihan.

Uredništvo