Vitamin D – ključ do vitalnosti in upočasnjevanja staranja?

zajem zaslona

Raziskovanje načinov za upočasnitev staranja je ena izmed poglavitnih tem, ki zaposluje mnoge strokovnjake po svetu. Medtem ko nekateri iščejo visokotehnološke rešitve, kot so drage injekcije pomlajevalne plazme, ki stanejo tisoče evrov, se drugi raziskovalci strinjajo, da nobena tehnologija ne more nadomestiti koristi redne telesne vadbe in zdrave prehrane.

 

Eden izmed dodatkov, ki ga mnogi strokovnjaki izpostavljajo kot pomembnega pri preprečevanju učinkov staranja, je vitamin D. Znani imunolog dr. Anthony Fauci, raziskovalec staranja Joao Pedro de Magalhaes in milijarder Christian Angermayer, ki se zavzema za dolgoživost, vsi priporočajo jemanje vitamina D, vsak v svoji praksi, ob različnih letnih časih in odmerkih. Raziskave kažejo, da starejši odrasli, ki redno uživajo vitamin D (od 400 do 800 ie na dan), zmanjšajo tveganje za resne zlome kosti, vključno z zlomom kolka. Poleg tega ta vitamin pomaga pri preprečevanju mišičnih krčev, zmanjša vnetja in pozitivno vpliva na imunski sistem.

 

Količina potrebnega vitamina D je odvisna od številnih dejavnikov, kot so prehranjevalne navade in izpostavljenost sončni svetlobi. Priporočena dnevna količina vitamina D za otroke in odrasle do 69. leta znaša 600 ie, medtem ko po 70. letu starosti priporočajo višji vnos, in sicer 800 ie na dan. Med naravne vire vitamina D sodijo mastne ribe, kot so losos in tuna, pa tudi obogateno mleko in jajčni rumenjaki.

 

Čeprav je vitamin D ključen za zdravje, prekomerni vnosi lahko privedejo do neželenih posledic, kot so kopičenje kalcija v organih. Zato je varna zgornja meja dnevnega vnosa postavljena pri 4000 ie. Ljudje, ki redko dobijo dovolj sončne svetlobe, uživajo premalo živil, bogatih z vitaminom D ali imajo temnejšo kožo, so med tistimi, ki bi morali razmisliti o dodatkih vitamina D skozi vse leto.

 

vir: Krstarica