Vlada ja združila Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije v Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije

Vlada je s sklepom združila Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine Slovenije in ustanovila nov javni zavod Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Združitev obeh muzejev pomeni ukinitev za interpretacijo slovenske zgodovine iz obdobja osamosvojitve pomembne institucije, ki je bila ustanovljena ob 30. obletnici osamosvojitve.

Pod pretvezo optimizacije strokovnega dela na področju varovanja in ohranjanja kulturne dediščine ter večje dostopnosti materialne in nesnovne kulturne dediščine s področja slovenske osamosvojitve in nastanka samostojne države Republike Slovenije vlada skuša relativizirati pomen slovenske osamosvojitve. Kljub temu, da je odločitev za demokracijo bila eden od ključnih razlogov za plebiscitarno odločitev slovenskega naroda za samostojnost, vlada sedaj temačno obdobje po drugi svetovni vojni postavlja na isti imenovalec z dogodki, ki so vodili v dejansko osvoboditev izpod totalitarnega režima.

Asta Vrečko ob kipu Josipa Broza Tita (foto: nova24.si)

Z združitvijo muzejev oz. ustanovitvijo novega muzeja vlada nastavlja novo vodstvo po merilih ministrice Aste Vrečko, ki ne skriva simpatij do komunističnih voditeljev, ki so izgnali, zaprli ali celo pomorili vse, ki se v tistem času niso strinjali s komunistično ideologijo.

 

M.Z.