Vlada dvignila plače zaposlenim v domovih za starejše, upokojenci ne bodo občutili dviga oskrbnin

Eva Irgl

Vlada Republike Slovenije bo zvišala plače zaposlenim v Domovih za starejše (DSO-jih), pri čemer pa ne bo prišlo do dviga oskrbnin, saj je se prav za ta namen v proračunu namenja 16 MIO EUR.

slika“Boj zoper epidemijo poteka v bolnišnicah, cepilnih mestih in domovih za starejše. Tudi zaradi tega se je vlada odločila povišati plače v teh poklicih. Kot veste, je 18. 11. 2021 podpisala aneks h  kolektivni pogodbi med vlado RS in reprezentativni sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva. Zaradi dviga teh plač so se dvignile oskrbnine v DSO-jih za približno 5,6 odstotka. Naj povem, da je bil dvig plač nujen, na to smo večkrat opozarjali tudi v koaliciji. Hvala Bogu, da je vlada to storila. Danes sporočamo, da bomo iz proračuna financirali ta delež povišane oskrbnine za obdobje 1. 12. 2021 in do 31. 12. 2022, za kar vlada namenja 16 MIO EUR” , tako poslanka in predsednica Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide Eva Irgl (SDS).

Poslanka in predsednica Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide Irglova je še sporočila, da je rešitev urejena v prehodnih določbah Zakona o dolgotrajni oskrbi, h kateremu je že bil vložen tozadevni amandma.

Uredništvo