Po povišanju trošarin še dodatna dajatev

Najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja so bile na prodajnih mestih izven avtocest od 25. aprila 2023 do včeraj 1,416€ za liter bencina, 1,441€ za liter dizelskega goriva in 1,022€ za liter kurilnega olja.

Od danes do ponedeljka, 22. maja 2023, bodo cene pogonskih goriv sicer nekoliko nižje, saj boste za liter bencina odšteli 1,390€, za liter dizelskega goriva 1,421€ ter za liter kurilnega olja 1,001€. Vlada je namreč pred dvema tednoma s povišanjem trošarin povsem preprečila pocenitev bencina in dizla za vozila in povišala tudi trošarino za olje za ogrevanje. Tokrat bi se cene pogonskih goriv zaradi padanja cen na svetovnem trgu občutno znižale, a bo zaradi uvedbe CO2 dajatve za fosilna goriva padec cen minimalen.

Brez nove takse za okolje, s katero je vlada že drugič zapored preprečila večjo pocenitev naftnih derivatov, bi zaradi znižanja cen nafte in krepitve evra v primerjavi z dolarjem bencin stal okoli 1,350 evra, dizel okoli 1,374 evra in kurilno olje 0,954 evra. Pri vsakem natočenem litru goriva vam vlada po novem zaračuna dodatnih 5 centov.

Glede na to, da je povprečno število prevoženih kilometrov z osebnim avtomobilom na prebivalca v prestolnici veliko nižje od prevoženih kilometrov na podeželju, z vsakim oviranjem znižanja cen pogonskih goriv kratko potegne prebivalstvo na podeželju. Je to tista “SVOBODA, KI OSVOBAJA”?

M.Z.