Plače funkcionarjem se bodo močno zvišale

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je po odstopu Tatjane Bobnar tudi začasna ministrica za notranje zadeve, naj bi na sredinem vrhu koalicije, 18. januarja, predstavila osnutek spremembe funkcionarskih plač.

Sanja Ajanović Hovnik, Robert Golob (foto: M.Z.)

Osnovne bruto plače najvišjih funkcionarjev naj bi se po njenem predlogu podvojile  iz 6000 na približno 12.000 evrov bruto, k temu pa bodo prišteti še dodatki.

Prve obrise reforme plačnega sistema v javnem sektorju je Ajanović Hovnikova orisala med nagovorom sodnikom, ki jim je poleg tožilcev predsednik vlade Robert Golob brez vsakršne pravne podlage obljubil po 600 evrov bruto dodatka že z januarjem. Ob tem skrbi dejstvo, da Ajanović Hovnikova pri najslabše plačanih delovnih mestih v javni upravi ne vidi nesorazmerij, čeprav zaposleni, ki so v prvem do 22. plačnem razredu vsi prejemajo minimalno plačo.

Po tem predlogu se bodo zvišale plače v najvišjih plačnih razredih. V 65. plačni razred se trenutno uvrščajo predsednica države, predsednik vlade, predsednica državnega zbora, predsednik vrhovnega sodišča in predsednik ustavnega sodišča, njihova osnovna plača v je trenutno 5.663€ bruto. Glede na navedbe ministrice in napovedano razmerje 1 proti 7 bodo po novem prejemali kar 12.264€ bruto plače, z dodatki pa bi to še krepko zvišali.

Po 18. januarju bo znano, kako bo s plačami ostalih funkcionarjev. Po vsej verjetnosti bodo med najvišjimi funkcionarji tudi ministri, po novem kar 20.

M.Z.