Odgovor vlade na poslansko pobudo Jelke Godec v zvezi s podporo in prispevkom Muzeju žrtev komunizma v Washingtonu

Vlada na pobudo Jelke Godec finančno ne bo podprla fundacije, ki upravlja z Muzejem žrtev komunizma v Washingtonu in deluje na področju izobraževanja in ohranjanja spomina na žrtve komunističnih režimov.

Slovenija se je skupaj z ostalo Evropo zavezala, da bo ohranjala spomin na žrtve nasilja in grozodejstev druge svetovne vojne. Zato bo strokovno in finančno podprla delovanje Fundacije Auschwitz-Birkenau in namenila sredstva za ohranitev spomina na 2300 Slovenk in Slovencev, ki so bili nasilno deportirani v to zloglasno koncentracijsko taborišče.

Vlada je na proračunskih postavkah Ministrstva za kulturo za leti 2023 in 2024 že zagotovila finančna sredstva v višini 160.000 evrov za ponovno vzpostavitve razstavnih prostorov v bloku 17 v nemškem nacističnem koncentracijskem in uničevalnem taborišču Auschwitz-Birkenau v Oświęcimu na Poljskem.

Potekajo postopki za sklenitev mednarodnega sporazuma z drugimi državami naslednicami nekdanje SFRJ, da se skupna razstava, ki je v tem mednarodnem spominskem muzeju žrtev totalitarizma stala med leti 1963 in 2009, ponovno obudi in na sodoben način izpostavi judovsko dediščino na tleh nekdanje Jugoslavije, usodo pobitih in zgodbe preživelih ter odpor proti okupatorju,” so zapisali v odgovoru na poslansko vprašanje poslanke SDS Jelke Godec.

Iz zapisanega izhaja že večkrat potrjeno dejstvo, da so za aktualno vlado in koalicijske poslance Gibanja Svoboda, SD in Levice žrtve komunizma drugorazredni ljudje. Prav je, da se ohrani spomin na VSA grozodejstva, ki so se zgodila med in po drugi svetovni vojni, med katera spadajo tudi povojni poboji in teroristična dejavnost komunističnih tajnih služb. Posledice teh dejanj so trajne in se v Sloveniji odražajo še danes.

M.Z.