Nasprotovanje resoluciji ima globlji pomen

Včeraj so člani Odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) glasovali o predlogu SDS, da Slovenija Rusijo uvrsti med države podpornice terorizma. Slovenija bi z resolucijo podprla Ukrajino kot žrtev agresije ter izrazila obsodbo ruskih napadov na civilno prebivalstvo ter civilno in energetsko infrastrukturo. Poslanci SDS so prepričani, da gre za jasen poskus doseganja političnih ciljev z ustrahovanjem civilistov in kaže na skladnost s teroristično metodologijo.

Bivši zunanji minister in sedanji poslanec SDS dr. Anže Logar je v obrazložitvi dejal, da ravnanje EU v odzivu na rusko agresijo kaže na stopnjevanje diplomatskega pritiska, saj je že sprejela več paketov sankcij. “Zato bi bilo prav, da bi tej gradaciji pritiska sledila tudi Slovenija in jasno opredelila Rusijo kot teroristično državo,” je še povedal Logar.

Vladna koalicija je predlog resolucije že vnaprej zavrnila in s tem ruskim agresorjem namenila tiho podporo. Tanja FajonRobert GolobSamuel ŽbogarNataša SukićTomaž LahLenart Žavbi in Predrag Baković so v ob razložitvah podpori resolucije nasprotovali,  na glasovanju pa so koalicijski poslanci z devetimi glasovi proti štirim povozili predlog opozicijske poslanske skupine.

Pa poglejmo na odločitev koalicijskih poslancev še z drugega zornega kota. Trgovinski tokovi Slovenije z Rusijo pa se kljub uvedbi sankcij povečujejo. Uradni statistični podatki SURS-a o blagovni menjavi Slovenije z Rusijo kažejo na rekorden porast medsebojne trgovine. Uvoz se je v letu 2022 povečal za skoraj 4-krat, izvoz pa za 40%. Iz Rusije smo lani ob približno enaki količini plina podvojili uvoz nafte, kar zaradi zvišanja cen nafte pomeni štirikratno zvišanje v evrih. Skupni izvoz v Rusijo se je povečal za 40%, saj smo tja prodali za 300 milijonov eur več zdravil kot leto poprej.

V oči bode podatek, da se je uvoz nafte in plina iz Rusije povečal takoj po državnozborskih volitvah, kar odločitev koalicijskih poslancev o nasprotovanju resoluciji o uvrstitvi Rusije med države podpornice terorizma postavlja v pravi kontekst. V času prejšnje vlade je Slovenija na podlagi Janševega obiska v Kijevu sodila med največje podpornice Ukrajine, z nastopom Golobove vlade pa smo postali tihi podporniki Putina, saj s trgovanjem finančno podpiramo Putinov režim in agresijo na Ukrajino.

M.Z.