Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je napovedal obvezno božičnico, s 1. septembrom se je zvišal najvišji znesek za regresirano prehrano med delom na 7,96€.

Višje nadomestilo za malico

Po Meščevih besedah naj bi se zaposlenim že to zimo izplačal regres v višini minimalne plače. Poleg tega je napovedal evidentiranje delovnega časa za kršitelje delovnopravne zakonodaje, za podjetja, v katerih to zahteva delodajalec ali delavski kolektiv ter za tiste, ki jim to naloži delovni inšpektorat za leto ali dve po ugotovljenih nepravilnostih.

Oba ukrepa sta razburila delodajalce, ki jim obvezno evidentiranje povzroča dodatne stroške, prav tako je država izplačilo božičnice prevalila na ramena delodajalcev. S prvim septembrom se je zvišal znesek povračila stroškov za prehrano med delom, ki prav tako pade na pleča delodajalcev.

Iz zapisanega je več kot očitno, da Vlada Roberta Goloba namesto učinkovitih ukrepov zoper draginjo to odgovornost prelaga na delodajalce. Obenem namerava vlada zvišati davke, kar bo delavcem znižalo višino izplačila plače, delodajalcem pa stroške povečalo.

M.Z.