Vlada RS z odločnimi ukrepi nasproti samozaposlenim in podjetjem ter upokojencem

Predsednik vlade Janez Janša predstavil protikorona paket. | Avtor Urad vlade za komuniciranje

Predsednik vlade Janez Janša je na včerajšnji novinarski konferenci skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom, ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec, ministrom za finance mag. Andrejem Šircljem in koordinatorjem strokovne posvetovalne skupine dr. Matejem Lahovnikom predstavil paket ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. Gre za t.i. protikorona paket, ki ga je Vlada RS obravnavala na nedeljski večerni seji.

Vlada določila ukrepe za ohranjanje delovnih mest

Vlada se je odločila, da bo:

  • bo prevzela vse prispevke zaposlenih, ki so na čakanju, v obdobju dveh mesecev (od dneva uveljavitve pa do 31. 5.) z možnostjo podaljšanja (pri tem se pravice zavarovancev ohranjajo)
  • ZZZS kril nadomestilo za vse bolniške odsotnosti v času epidemije od prvega dne naprej
  • zaposleni in aktivirani v kritičnih dejavnostih v času epidemije se bodo dodatno nagrajevali v razponu od 10 do 200 % osnovne plače, kar odločijo predstojniki

Vlada se je nadalje odločila, da bo izboljšala socialni položaj najbolj ogroženi skupini ljudi. Kot je dejal premier Janša, gre za pomoč zaradi tega, ker so skromne dohodke slednji porabili za nakup nujne rezerve, prehranskih in drugih nujnih življenjskih artiklov.

Tako bo:

  • upokojencem z najnižjimi pokojninami izplača solidarnostni dodatek zaradi posledic koronavirusa
  • status delavcev, ki ne delajo zaradi višje sile, zaradi varstva otrok in nezmožnosti prihoda na delo ter ostalih razlogov, povzročenih z epidemijo, izenačen s statusom delavcev na čakanju
  • delavcu, ki v času epidemije izgubi službo, od prvega dne avtomatično pripadalo nadomestilo za brezposelnost

Vlada pa je sprejela tudi ukrepe za samozaposlene in sicer bodo:

  • do izredne pomoči upravičeni vsi samozaposleni, ki bodo s posebno izjavo preko posebne aplikacije izrazili posebno prizadetost zaradi krize (ta izjava bo javno dostopna)
  • upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 70% neto minimalne plače v kolikor zaradi krize ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu
  • prispevke zanje v tem obdobju za zdravstveno in pokojninsko blagajno plačali iz  državnega proračuna, pravice zavarovancev in prihodki blagajn pa se ohranjajo
  • višino prispevkov za krizno leto določili na podlagi izkazanega dobička po zaključku leta (do odmere dohodnine za leto 2020 se odloži tudi plačilo akontacije dohodnine)

Sicer pa je Vlada RS med drugim sprejela tudi vrsto ukrepov za ohranitev delovanja podjetij (prispevki za pokojninsko zavarovanje za zaposlene, ki ostanejo na delovnem mestu, v tem obdobju plačuje država, pravice zavarovancev in prihodki pa se ohranijo) in  ukrepov za izboljšanje likvidnosti podjetij in pomoč znanstveno raziskovalnim projektom za boj z epidemijo. 

Uredništvo