Vlada skupaj s prvimi desetimi vodilnimi avtomobilskimi podjetji kuje načrte za prihodnost

Foto: Vlada RS

Predsednik vlade Janez Janša se je z ministrsko ekipo danes v Spodnji Idriji srečal z desetimi vodilnimi slovenskimi dobavitelji avtomobilske industrije.

Ker je avtomobilska industrija pred velikimi in nujnimi strukturnimi spremembami tako za proizvajalce kot dobavitelje, je prestrukturiranje glede na četrto industrijsko revolucijo ključno. “Slovenija mora na mednarodnem avtomobilskem zemljevidu zadržati svojo pomembno mesto, je bila osrednja točka pogovorov ministrov ter prvih desetih največjih  distributerjev avtomobilov. 

Danes je med drugim sprejet dogovor, da bosta avtomobilski konzorcij in vlada v prihodnjih tednih intenzivno delala na oblikovanju sklada za tranzicijo v zeleno mobilnost.

Image

SIJ Acroni, Hidria, Domel Holding, Kolektor, Iskra Mehanizmi, Tab d.d., Talum, Unior, LTH Castingsso so samo ena od zvenečih imen na avtomobilskem trgu

Iztok Seljak, direktor Hidrie Holdinga

“Nahajamo v “začetni fazi električne mobilnosti.” Trend se bo v nekaj letih izjemno pospeševal tudi vsled dejstva, da moramo zmanjšati emisije za zaščito planeta in ustavitev klimatskih sprememb. Avtomobilska industrija ne sme zaostajati pri teh spremembah. Seljak je izpostavil tudi, da je bil danes sprejet dogovor, da bosta avtomobilski konzorcij in vlada v prihodnjih tednih intenzivno delala na oblikovanju sklada za tranzicijo v zeleno mobilnost.

Janez Janša

“Zmanjševanje CO2 in ogljikov je tisti način, s katerim se človeštvo s tem podnebnim izzivom spopada. 20 odstotkov tega izziva predstavlja promet in brez tega, da tu pride do prehoda na drugačen način pogona in drugačno uporabo drugih energetskih virov, teh ciljev enostavno ne bo mogoče doseči,” ter “Tukaj je slovenski avtomobilski grozd zelo pomemben del tega segmenta. Omenjeno je bilo, da ta industrija predstavlja skoraj 20 odstotkov našega izvoza in izvoz je v Sloveniji  generator gospodarske rasti. S temami, ki smo jih danes odpirali in poskušali zapirati, ne naslavljamo samo vprašanja izpustov CO2 in prehoda na brezogljično mobilnost, ampak naslavljamo tudi vprašanje razvoja inovacij in kvalitete življenja v Sloveniji,” poroča portal Nova24TV.

Uredništvo