Uredba o obveznem prispevku za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov za sadjarje

Vlada Roberta Goloba nalaga slovenskim sadjarjem dodatno dajatev. Včeraj je namreč izdala Uredbo o obveznem prispevku za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov za zavezance sektorja sadja za obdobje 2024–2026.

Uredba za zavezance sektorja sadja za obdobje 2024–2026 določa višino obveznega prispevka za pridelavo od kmetijskih površin, ki se obračuna nosilcem kmetijskih gospodarstev in znaša za vse sadne vrste 20 evrov/hektar intenzivnega sadovnjaka in višino prispevka od sadja za predelavo, ki znaša 1,50 evra na tono sadja za predelavo.

S to uredbo vlada praktično sledi usmeritvi po uničevanju slovenskega kmetijstva. Bivša Janševa vlada je iz evropskega sklada za okrevanje in odpornost izpogajala obsežna finančna sredstva, s katerimi je med drugim želela pomagati tudi kmetom in sadjarjem. Po lanskih državnozborskih volitvah je aktualna vlada s podporo koalicijskih poslancev strank Gibanje Svoboda, SD in Levica načrt za okrevanje popolnoma spremenila. Poleg tega, da je zaustavila številne investicije, za izvedbo katerih so bila že potrjena evropska sredstva, podjetjem in kmetom nalaga nove dajatve.

M.Z.