Vlada z vmešavanjem preprečila prodajo verige hotelov “Hoteli Bernardin”!

Foto:fb

Vlada Marjana Šarca je 14.2, pod oznako zaupnosti interno, v vlogi skupščine DUTB (Družba za upravljanje terjatev bank, d.d.) slednji naložila zaplenjenje delnic družbe Istrabenz Turizem, ki ima v lastništvu šest hotelov na Obali. DUTB je namreč največja upnica Istrabenza.

Manever 1: Družba Sava 13. februarja poveča delež v Hotelih Bernardin s 45,45 % na 55,77 %

Takšno je sredino sporočilo za javnost iz verige hotelov Hoteli Bernardin. Prevzem družbe je, kot še sporočajo, korak v državni konsolidaciji turističnih družb. Za povečanje lastniškega deleža so lastniki v letu 2018 vložili 4,7 MIO in pred kratkim še 2,7 MIO EUR.

Manever 2: DUTB bo unovčila zavarovanja za nepravočasno poplačana posojila Istrabenza – pobrala delnice Istrabenza Turizma.

Manever Vlade RS iz dne 14.2 je tako uresničen. S tem, da bo DUTB unovčila zavarovanja za nepravočasno poplačana posojila Istrabenza, bo pobrala delnice Istrabenza Turizma in prekinila postopek prodaje, ki je bil že v sklepni fazi. Spomnimo, da naj bi bil ključni kupec Miodrag Kostić (MK Grupe), ki je od Istrabenza že kupil stari hotel Palace.

Manever 3: Predvideva se podržavljanje oz. ustanavljanje državnega turističnega holdinga!

Na vrsti bodo davkoplačevalci. Vlada RS namreč načrtuje podržavljanje nekaterih turističnih naložb (po poročanju časopisa Delo osmih turističnih družb), za katere bi plačala cca. 90 MIO EUR. Najprej pa ustanavlja posebno družbo SPV, kamor bodo zasežene delnice Istrabenz Turizma tudi prenesli. Potem bodo na vrsti “poklicani”. Modra zavarovalnica, KAD ali kar SDH?

Kot kaže, pa dokumenta, ki bi upravičeval potezo Vlade RS ni! Slednja je namreč šele sedaj SDH naložila, da pripravi »ustrezen naložbeni dokument, s katerim bodo izkazane dolgoročne sinergije in ekonomski učinki konsolidacije lastništva« z rokom 1. marec 2019.

Uredništvo