Pojavilo se je vprašanje, ali lahko z zahtevo začne postopek za oceno ustavnosti predpisa skupina poslancev, ki je zakon sprejela

Koalicijska stranka Levica se je decembra, podobno kot SD, pri odločanju o Zakonu o finančni upravi vzdržala. Danes se je zgodil preobrat, ko so poslanci Levice na ponovnem odločanju po vetu Državnega sveta RS zakon podprli. Zakon vsebuje člen, ki Fursu omogoča, da brez odredbe sodišča in zunanjega nadzora namesti napravo za sledenje blagu.

Po potrditvi v državnem zboru je državni svet na novelo zakona o finančni upravi izglasoval veto,  danes pri ponovnem glasovanju v parlamentu pa ga je podprlo 48 poslancev. 

Ker se je prvič v zgodovini slovenske države zgodilo, da vlada zakon sprejme in ga v istem trenutku pošlje v presojo na ustavno sodišče, se je pojavilo vprašanje, ali je to sploh možno. Milo rečeno je ta namera najmanj nelogična, a pravniki se sprašujejo, kaj je v ozadju tega edinstvenega manevra.

Zakon o ustavnem sodišču v 23.a členu določa, kdo lahko z zahtevo začne postopek za oceno ustavnosti predpisa. To so državni zbor, tretjina poslancev, državni svet, vlada, varuh človekovih pravic, informacijski pooblaščenec, Banka Slovenije in računsko sodišče, generalni državni tožilec, organ oziroma reprezentativno združenje samoupravnih lokalnih skupnosti ali reprezentativni sindikat. Med navedenimi namreč ni poslancev, ki so zakon sprejeli. Kakorkoli, vladna koalicija s tem dejanjem smeši samo sebe.

M.Z.