“Vlade so lahko uspešne, če koalicijski partnerji v koalicijska razmerja vstopajo iskreno, če so suvereni in če so sposobni dosegati kompromise”, tako bodoči premier Janez Janša

Foto: sds.si

Slovenija je glede na proporcionalni volilni sistem, ki ga ima zapisanega v Ustavo RS soočena z oblikovanjem vlad, ki so lahko uspešne le, če koalicijski partnerji v koalicijska razmerja vstopajo iskreno, če so suvereni in če so sposobni dosegati kompromise. Še posebej, če imajo pred očmi interese državljank in državljanov, skupno blaginjo in so sposobni premagati tudi največje pritiske in celo grožnje, ki so bile značilne v zadnjih tednih.

“Vlada, ki jo je uspel sestaviti Janez Janša, je korak naprej k večji normalnosti”, je povedal predsednik države Borut Pahor

Stranke SDS, SMC, DeSUS in NSi so v koalicijska pogajanja vstopile z zavedanjem, da je pred njimi le polovični mandat. Tudi z zavedanjem, da jo že v naslednjem letu čaka predsedovanje EU in zavedanjem, da se svetovno gospodarstvo ohlaja in poleg znanih težav prihajajo tudi neznani problemi in izzivi. Stranke, ki so sprejele povabilo predsednika stranke SDS Janše in sprejele izzive programa “Za Slovenijo”, pa so si enotne, da se je potrebno osredotočiti na ključne probleme, v katerih se je znašla Slovenija. To so predvsem:

  •  stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu
  •  izzivi, povezani z varstvom okolja in
  • problemom, ki tarejo predvsem starejšo generacijo

Sicer pa je iz podpisane koalicijske pogodbe in zavez v le tej zaznati, da bodo bodoči koalicijski partnerji delali vse v smeri debirokratizacije državnega aparata in decentralizacije države.

Uredništvo