Vladna ekipa vse bolj razdeljena!

Da se je na zadnji vladni seji pred “počitnicami” odločalo o “ažuriranju” proračunov za leti 2018 in 2019 in o seznanitvi vlade s problematiko v zdravstvu, smo že poročali v enem izmed prejšnjih člankov. Da pa je bilo na tej seji še kako glasno, v komunikaciji mnogokrat žaljivo, pa kaže, da vladna ekipa vse manj funkcionira kot ekipa. Ministrica za obrambo, Andreja Katič, bi namreč morala dobiti priložnost, da predstavi predlog prenove obrambnega zakona, ki pa je ključen za izboljšanje položaja vojakov in ključni za njen uspeh. Potrebnega časa za predstavitev ni dobila!

Obljubo dobila celo od samega predsednika vlade Cerarja!

Kar nekaj časa že spremljamo ping-pong med ministri SMC in SD. Če je polena pod noge že dobila ministrica za delo družino in socialne zadeve, se enako dogaja sedaj še pri ministrici Katičevi. Ta je spremembo obrambnega zakona ob svoji ministrski prisegi izpostavila kot glavno prioriteto. Ker ji časa zmanjkuje, med pripadniki vojske pa vre (veliko sposobnih vojakov je že “odšlo”), sta njeno nezadovoljstvo in jeza pričakovani. Skrb vzbujajoče pa je, da se je pred sejo vlade sestala s predsednikom vlade in dogovorila za čas, ki bo na sami seji vlade namenjen samo njej za kratek povzetek, Cerar pa je na načelni dogovor “pozabil”. Na sami seji naj bi ugotovil, da zakonodaja še ni usklajena (z MNZ in MJU) in namignila, da gre samo za nagajanje Györköšove in Koprivnikarja (ki pa sta poskrbela za “svoje”). Katičeva je na seji razpolagala z dokazili zapisnikov, ki so govorili v prid njej (upoštevane pripombe in usklajene rešitve s tema ministrstvoma), toda, Cerar ji kljub temu ni dal potrebnega časa za predstavitev.

Bo ministrica Katičeva zdržala?

Ker je položaj vojakov res že zaskrbljujoč in ga je kot takega pravilno ocenila tudi ministrica ob svojem prevzemu ministovanja, so ji vladne počitnice še kako prišle prav. Čas za premislek, pogovor s tistimi, ki jim res lahko zaupa in sprejeta odločitev za “popočitniški” trenutek. O tem, da ji je kljub načelnemu dogovoru o predstavitvi novele zakona hrbet obrnil sam voditelj vlade Miro Cerar (če si ob tej odločitvi sploh zasluži besedo voditelj) je še kako vredno razmisliti!

Uredništvo