Je predlog zakona povezan z nevzdržnostjo zdravstvenega sistema?

Predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije, Slovenskega zdravniškega društva, Komisije za medicinsko etiko, Slovenske medicinske akademije in ljubljanske medicinske fakultete izražajo veliko nasprotovanje predlogu zakona o tako imenovani evtanaziji, saj je le-ta v neskladju z medicinsko etiko in ustavo.

Pobudniki zakonskega predloga sicer zagotavljajo, da predlog omogoča le možnost dostojanstvene smrti, ki naj bi bila pravno urejena ter zagotavlja družbeni nadzor in varnost postopka pred zlorabami.

Predsednik Slovenske medicinske akademije Pavel Poredoš se s tem nikakor ne strinja, saj praksa v nekaterih zahodnih državah kaže, da v tretjini primerov prihaja do zlorab in navedel primer, ko se je na Nizozemskem pred štirimi leti v času pred dopusti število evtanazij povečalo za več kot 20 odstotkov. To nikakor ni slučaj in po vsej verjetnosti pomeni, da “so se svojci želeli znebiti starejših”.

Dejstvo je, da so zdravnikom danes na voljo možnosti za lajšanja tako fizičnega kot psihičnega trpljenja ljudi. Predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina ob tem dodaja, da je kakršnokoli aktivno sodelovanje zdravnika pri smrti sočloveka v nasprotju z medicinsko etiko.

Po oceni predsednice Zdravniške zbornice Slovenije Bojane Beović predlog zakona zelo na široko odpira možnosti ljudem, ki bi zaradi psihičnega stanja želeli končati svoje življenje. Za evtanazijo bi po predlogu zakona lahko zaprosili kronični psihiatrični bolniki.

Predlogu zagotovo nasprotuje večina zdravnikov, podpirajo ga le tisti, ki imajo manj izkušenj z umirajočimi. Predsednik Komisije RS za medicinsko etiko Božidar Voljč poudarja, da se z zakonom zdravnikom vsiljuje izvajanje storitve, ki ni v skladu z njihovim kodeksom, zato pričakuje s strani mnogih zdravnikov odločen odpor.

Predlogu zakona nasprotujejo tudi na katedri za medicinsko etiko na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, čemur se pridružuje tudi senat medicinske fakultete. Po besedah predstavnika katedre Štefana Groska predlog ni v skladu s 17. členom Ustave RS, ki govori o nedotakljivosti življenja.

Zdravniška zbornica je šele po tem, ko je bil predlog zakona vložen v DZ, s strani zdravstvenega ministrstva prejela prošnjo, da se do predloga opredeli, kar potrjuje stalno prakso aktualne vlade Roberta Goloba, ki je za dosego lastnih ciljev pripravljena ignorirati vsa strokovna mnenja in cilj doseči tudi preko trupel.

M.Z.