Poteptana je bila referendumska volja, dovoljene so posvojitve otrok v istospolne pare

31. januar 2023 si bomo Slovenci zapomnili po tem, ko je bila s strani koalicijskih strank Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica poteptana referendumska volja in dovoljene posvojitve otrok s strani istospolnih parov. Danes je namreč stopil v veljavo Zakon o spremembah Družinskega zakonika, ki določa spremembo definicije zakonske zveze ter zunajzakonske skupnosti za raznospolne in istospolne partnerje.

Zakon določa, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb in ne več življenjska skupnost moža in žene. Enako velja tudi za opredelitev zunajzakonske skupnosti kot dalj časa trajajoče življenjske skupnosti dveh oseb. S spremembo so partnerji v teh zvezah izenačeni v vseh pravnih posledicah, ki jih določa družinski zakonik za zakonsko zvezo, in na drugih pravnih področjih. Tudi v pogojih, ki jih družinski zakonik določa glede posvojitve otroka. Tako lahko zakonca ali zunajzakonska partnerja skupaj posvojita otroka, lahko pa eden od njiju posvoji otroka svojega zakonca ali zunajzakonskega partnerja.

Na podlagi sprejetja tega, po mnenju mnogih za našo družbo škodljivega zakona, nas v bližnji prihodnosti čakajo še spremembe predmetnikov v šolah. Obeta se uvedba vsebin, ki bodo “naslavljale spolne in druge stereotipe v imenu graditve do drugačnosti strpnejše družbe”. Uvedli naj bi celo nov predmet, pri katerem bi otroci preučevali svojo spolno usmerjenost in se seznanili z možnostjo spreminjanja spola.

Na uveljavitev zakona so se odzvali številni nasprotniki zakona. Psihoanalitik Roman Vodeb je dan pred uveljavitvijo zakona preko twitterja podal komentar:

(vir: twitter)

Predsednik združenja Gibanje za otroke in družine Aleš Primc je dejal, da gre za protiustavno odločitev in odločitev, ki nasprotuje temeljnim pravicam otrok. “Otrok ima pravico do mame in očeta in država nima nobene pravice otroku vzeti mame in očeta. Imamo pač aktivistično LGBTQA+ Ustavno sodišče. To ni nobeno Ustavno sodišče, to je sramota za državo”, je dodal Primc.

M.Z.