Kdo in zakaj tišči glavo v pesek?

V zadnjih dneh v zvezi z domnevnimi spolnimi in finančnimi zlorabami vidnega kulturnika Dušana Josipa Smodej na dan prihajajo povezave z nekaterimi znanimi imeni. Podpredsednik Vlade RS in minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec je vsako povezavo s Smodejem ostro zanikal in celo grozil s tožbami, a ga dokazi postavljajo na laž. Na Twitterju se je pojavil anonimni profil, ki je doslej objavil dva posnetka. Na enem naj bi Luka Mesec vstopal na eno od Uranjekovih zabav, na drugem pa je jasno videti, kako popiva pred zloglasnim Fotopubom, ki ga je vodil Dušan Smodej.

S Smodejem se je v bližnji preteklosti srečala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. Po njenih besedah naj ne bi bila seznanjena, da bo na intervju prišel tudi Smodej. Založba Beltrina naj bi medtem že prekinila sodelovanje s Smodejem, ki je bil urednik njihovega spletnega portala Kulturnik.si.

S spletnih profilov raznih inštitucij in posameznikov so začele izginjati fotografije, na katerih je bil prisoten. Smodej vse obtožbe zanika in trdi, da je žrtev izsiljevalke. Policija medtem “intenzivno preverja informacije” in poziva oškodovance domnevnih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti, da primere prijavijo. V oči bode dejstvo, da Golobovi vladi naklonjeni mediji o tem ne poročajo, če pa že, pa le zelo splošno in brez imen in priimkov. Ti samozvano “nevtralni” mediji seveda ob prvih sumih na spolne zlorabe znotraj katoliške cerkve niso bili tako profesionalni.

V zvezi s tem škandalom se oglašajo tudi različne civilne iniciative. Inštitut 8. marec je denimo sedaj, ko je zadeva že ušla izpod kontrole, objavil izjavo o podpori žrtvam in obenem opozoril na nedolžnost osumljencev pred zaključkom sodnih postopkov. Omenjeni zavod v času protestov proti vladi Janeza Janše ni bil niti približno tako korekten. Gre morda za opravičevanje njihovega posrednega sodelavca Smodeja, ki jih je nedavno tega še javno podpiral?

Danes je izjavo za javnost v zvezi s tem spolnim škandalom podal tudi podmladek Slovenske demokratske stranke. Zapisali so:

V Slovenski demokratski mladini z zaskrbljenostjo spremljamo pričevanja žrtev
domnevnih spolnih zlorab in finančnih manipulacij vidnega predstavnika umetniške
scene, direktorja festivala Fotopub in udeleženca t.i. petkovih protestov Dušana
Josipa Smodeja, ki bi naj bil, po poročanju nekaterih medijev, povezan z vidnimi
predstavniki vladne stranke Levica in levo civilno družbo.
V Slovenski demokratski mladini pozivamo, da organi pregona in novinarji neodvisno
opravijo svoje delo ter raziščejo vse prijave in tudi anonimizirane objave na socialnih
ter drugih omrežjih.
Omamljanje mladih deklet in spolne zlorabe sta zavržni dejanji in nikakor ne smeta
biti del sodobne družbe, z nikogaršnje strani. Ta dejanja morajo biti najresneje
preiskana ter strogo kaznovana.

En dan po prvih objavah afere je samomor naredil ljubljanski slikar Roman Uranjek, kar je šokiralo ljubljanske elite. Uranjek naj bi bil mentor Dušana Smodeja, s katerim naj bi prirejala nekatere galerije in razstave, pa tudi kulinarične dogodke ter zloglasne zabave.

Bo policija v okviru neodvisne preiskave preučila tudi vse povezave med pokojnim Uranjekom in vrhom stranke Levica na čelu z ministrom za delo, družino in socialne zadeve ter aktualnim podpredsednikom Golobove vlade in kulturno ministrico Asto Vrečko?

M.Z.