Vodje imajo seznam!

Kar naenkrat se zavedate, da delate preveč. Prvi ste v službi in skoraj vedno zadnji odhajate domov. In, če kateri dan naredite drugače imate še slab “filing”. Toda, se še spomnite pripomočka “Čemu sem tu?” Delate prave stvari, za katere ste resnično odgovorni ali preprosto delate vse?

 

Dober vodja ima seznam opravil. Vse, kar že dobro storijo drugi, preprosto preletite. Vse, za kar plačujete druge, ne sme biti na seznamu vaši opravil. Čas je za seznam! Primeri:

  • Za določene naloge, ki jih rešujete dnevno, imate sodelvca. Odlično se znajde in naloge opravi z veseljem in včasih še bolje od vas. Delegirajte mu jih!
  • Previdno, vsakodnevno se pri vas znajdejo naloge, ki v skladu s sistemizacijo pripadajo sodelavcem po oddelkih. Prenesite naloge do oddelčnih vodij (oz. sodelavcev).
  • Sodelavci so pregledali področno zakonodajo. Še vam so jo poslali v pregled! V bodoče jih prosite le za kratek povzetek. Bodite le na tekočem.
  • Čas je za pregled računov. Toda, vi skrbite za tisoče evrov, milijon…To, kar preglejujejo vaši vodje (ali sodelavci skrbniki), ne preglejujete še vi!
  • Vsak dan nov problem. Poglabljate se in iščete rešitve. Toda, imate odlične sodelavce, zaupajte jim. Z veseljem bodo prihajali s predlogi rešitev. Saj so sposobni!

In vi!

Boste poskrbeli za doseganje  oz. preseganje letnih ciljev, se seznanili z napredkom po posameznih področjih oddelkov, optimizirali boste procese in jih spreminjali v skladu s potrebami uporabnikov vaših storitev/produktov…Delegirali boste in vzpostavljali visoko stopnjo zaupanja, sami se boste lotili ključnih nalog…se samomotivirali in ostali zvesti svoji viziji!

B.P.,26.3.2017