To se v 21. stoletju nebi smelo zgoditi

V Splošni bolnišnici Celje je prišlo do zamenjave dveh pacientov, medtem pa je eden od pacientov umrl. Svojci so umrlega in kremiranega pokopali, nato pa se je izkazalo, da so pokopali nekoga drugega in da je njihov svojec živ. Vodstvo celjske bolnišnice je zaradi dogodka že podalo odstopne izjave, o odstopu razmišlja tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Direktor bolnišnice Aleksander Svetelšek je na tiskovni konferenci povedal, da bodo dogodek v podrobno analizirali in pregledali delovanje vseh institucij ter posodobili mehanizme. Postopki so bili očitno večkrat kršeni na celotni vertikali vse od doma starejših do krematorija, saj so bili bolni pacienti iz doma starejših prepeljani brez identifikacijskih zapestnic, zatajil pa je tudi zdravnik sodne medicine, ki je potrdil identiteto umrlega.

Dopoldne sta bolnišnico obiskala minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in v. d. direktorja Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder, ki sta se sešla z vodstvom bolnišnice. Direktor, strokovni direktor in glavna medicinska sestra so podali odstopne izjave, o njih bodo odločali v ponedeljek na seji sveta zavoda.

“V 21. stoletju, v dobi digitalizacije je to nekaj nedopustnega. Nekdo je včeraj očeta pokopal in danes izvedel, da je oče živ, drugi pa so izvedeli, da je njihov oče mrtev,” je danes dopoldne dejal minister Loredan ob seznanitvi z dogodkom.

Iz objektivne odgovornosti bo, da če bo predsednik vlade tako zahteval, odstopil tudi minister Loredan. Na Policijski upravi Celje so za STA pojasnili, da zbirajo obvestila v smeri suma storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi.

M.Z.