“Vojna” znotraj nastajajoče koalicije! Levica strelja proti SD!

Vir:fb

Sestavljanje koalicije na “levi”, samo, da se vlada se nadaljuje. Po kratkih počitnicah, ki si jih je privoščil predsednik LMŠ Marjan Šarec (kjer naj bi dobil nova navodila od prvega predsednika RS Milana Kučana), na dan že prihajajo prve “puščice”, ki si jih medsebojno izmenjujeta nova pogajalka Levica in SD.

Sestaviti vlado, pa čeprav na silo je očitno cilj, ki ga zasledujejo leve stranke!

Več kot očitno je, da bo sestavljanje vlade po odhodu NSi iz pogajanj težavno. Na dan prihajajo obtoževanja med SD in Levico, ni pa razčiščeno niti med starimi koalicijskimi partnerji SMC, SD, DESUS. Samo spomnimo se izjave bivšega premierja Mira Cerarja, ko je javnosti sporočil, da nima smisla vstrajati v dokončanju mandata s strankama, ki zasledujeta le lastne interese. Toda, danes kar podmladek SD kliče tovariše iz Levice, da prevzamejo odgovornost za sestavo vlade. Je to klic “Na pomoč!” s ceno teptanja vseh načel, ki so zapisana v dokumentih stranke SD? Več kot očitno. Vrtiljak negotovosti bo še trajal, “partnerji” se bodo še sestajali in kregali in sestavljali vlado “mnogoterih”.

V drugem krogu na razpolago cca. trije tedni!

Včeraj je Pahor uradno seznanil predsednika DZ Tonina, da nima kandidata za madatarja, ki bi lahko sestavil vlado. Sledi nadaljevanje sestavljanja vlade na levi, kjer pa se bodo “lomila kopja” s stranko Levica, ki na današnji in prihodnji svet gleda precej drugače. Ideologije Karla Markxa in Friedricha Engelsa se pač v nekaj tednih ne bo dalo umestiti v program, vse pa bo ena sama igra. Čaka nas torej nekaj burnih tednov in teptanja lastnih načel strank zapisanih v njihovih programih. Bodo šli do konca in se nam obeta še ena zgodba s klavrnim koncem? Verjetno, če samo dopišemo enega izmed uvodnikov odgovornega urednika časopisa Reporter: “Levica je tipična transmisijska stranka Foruma 21 in Luka Mesec bo naredil to, kar mu bodo naročili Milan Kučan, Branimir Štrukelj, Jože Mencinger in Bogdan Biščak.”

Uredništvo