Vojska ne bo dobila izjemnih pooblastil pri širšem varovanju državne meje

Foto: Slovenska vojska brez pooblastil v skaldu z 37.a členom

Aktivacija 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi podelili izjemna pooblastila vojski pri širšem varovanju državne meje, ni dobila podpore že na odboru DZ za obrambo. Vladni predlog, da se sistemsko pristopi k čuvanju južne meje, tudi s strani vojske, predvsem zaradi pritiska na slednjo s strani migrantov, ni dobil zelene luči.

Spomnimo, da je južna meja velika priložnost za ilegalne migracije, saj je prejšnja Vlada RS podpisala t.i. Marakeški sporazum, v času pandemije pa z migracijami prinaša nove težave in nevarnosti našim državljanom

Nevarnost pretečega vala migrantov v povezavi s pandemijo novega koronavirusa bi Slovenski vojski dala pomembna pooblastila, da opravljala zgolj naloge ob slovenski južni meji, in sicer v sodelovanju s policijo, ki je kadrovsko podhranjena. Tudi vsi rezervni policisti so že aktivirani in sicer na podlagi sklepa vlade, zaradi epidemije pa je po navedbah notranjega ministra Hojsa na delu več kot 1500 policistov. Toda, opozicija je bila drugačnega mnenja in predlogu Vlade RS, tudi po vzoru mnogih drugih držav, ni sledila.

Proti predlogu aktivacije so glasovali poslanci LMŠ, Levice in SD, kar pa je bilo dovolj, da predlog ni dobil 2/3 potrebne večine (od 19 navzočih ZA glasovalo 11, PROTI 7 poslancev)

Proti predlogu aktivacije vojske za pomoč policiji so bili poslanci stranke LMŠ, Levice in SD. Pri tem je zanimiva izjava Zmaga Jelinčiča na njegovem Twittwe profilu: “Izdajalci, ki niso podprli podelitve pooblastil vojski, so znani!”

Uredništvo