Ob polnoči se je uradno zaključila volilna kampanja in začel je veljati volilni molk. Vse pa vendar ni prepovedano. 

Dovoljene so objave mnenj na družbenih omrežjih, forumih, v medijih, pa tudi izjave na ulici in drugje v javnosti, ker se to ne razume več kot propaganda.

Državljani, ki niso kandidati ali člani volilnega štaba, lahko na družbenih omrežjih na ulici ali drugje v javnosti objavljajo in izražajo svoja mnenja.

“Vsaka izjava o trenutnih družbenih oziroma lokalnih razmerah, četudi kritična, še ne pomeni propagande v volilne namene, prav tako pa volilne propagande ne predstavljajo posamične objave takšnih izjav v časopisnih oziroma družbenih omrežjih,” je v sodbi zapisalo Vrhovno sodišče Republike Slovenije.

Dovoljene so objave in izjave tudi na dan volitev, prepovedani pa oglasi  

“Odslej so dovoljene objave mnenj, na primer na družbenih omrežjih, forumih, v medijih, pa tudi izjave na ulici in drugje v javnosti, ker se to ne razume več kot propaganda. To je velik korak za svobodo ljudi in medijev. Odslej lahko govorimo o kandidatih tudi na dan volitev, prepovedani pa so oglasi in neposredno nagovarjanje. Slovenija je bila edina evropska država, kjer so bili mediji in državljani kaznovani za razpravo in mnenja. Ureditev, ki smo jo imeli, je kršila svobodo izražanja, in vesel sem, da je odpravljena,” je sodbo Vrhovnega sodišča komentiral pravnik Jurij Toplak.

M. Z.