Spoštovane bralke in bralci Pomurskih novic, 
foto: unsplash

v času, ko se staro leto izteka in prihaja novo,

se pogosto ozremo nazaj, pa tudi razmišljamo

o izzivih, ki nas čakajo v prihodnosti. 

 
Leto, ki smo ga preživeli, ni bilo enostavno. A pomembno je to, da smo povezani v zavesti, da bomo tudi tokrat zmogli in zmagali. Še posebej bi se rad zahvalil vsem zdravstvenim delavcem, prostovoljcem in zaposlenim v domovih za ostarele, ki ste nesebično in požrtvovalno nosili največje breme epidemije. 

Pred tridesetimi leti smo kot narod, združen v ideji o samostojni državi, skupaj stopili na pot iskanja svojega mesta pod soncem, svoje svobode. Našo državo in državnost smo si izborili. Nič nam ni bilo podarjeno. 

Danes živimo v miru. Imamo eno najvišjih stopenj zaposlenosti v EU in visoko gospodarsko rast. Smo država, ki je varna, in vsem ponuja številne priložnosti. Povezani smo v mednarodne in evropske povezave, in dano nam je, da že drugič z modrostjo in preudarnostjo uspešno predsedujemo Svetu EU. Našo skupno evropsko družino povezujemo v duhu prijateljskega sodelovanja.

 

http:www.vlada.si

Slovenci smo trdoživ in zelo delaven narod, ki ima v sebi ogromno potenciala. Zavedajmo se tega, ko praznujemo dan samostojnosti in enotnosti ter ohranimo prešerni optimizem in dobro voljo. Naj pred našimi domovi ob državnem prazniku ponosno plapolajo slovenske zastave in naj bo veselje ob rojstvu naše domovine trajno!

 
Naj v tem božičnem času še poudarim pomen slovenske in evropske kulturne dediščine, ki se kaže tudi preko tradicije, običajev in praznovanj. 
Evropska komisija je nedavno objavila Smernice za vključujočo komuniciranje, v katerih je med drugim svojim uslužbencem svetovala, naj se izogibajo voščilu za Božič z namenom, da ne bi užalili ali izključili tistih, ki tega ne praznujejo. 
Sam menim, da je to navodilo protislovno ker Evropa in Evropska Unija v veliki meri temeljita na krščanski tradiciji in vrednotah. S tem, ko skrbimo za pravice manjšin, tako religioznih kot etničnih, ne smemo zanikati svoje lastne identitete in tradicije. 
 
vir. ELS

Zato Vam od srca želim blagoslovljen Božič ter zdravo in srečno leto 2022!

 

Milan Zver, vaš evropski poslanec