Vozniki pozor, zelena karta rešuje zaplete v tujini!

Vir: Pixabay

Zelena karta je mednarodno potrdilo o zavarovanju avtomobilske odgovornosti. Je torej nekaj, brez česar se v tujino z avtomobilom ne gre, saj zagotavlja zavarovalno kritje v primeru prometne nezgode. Obseg zavarovalnega kritja je določen v zakonu o obveznem zavarovanju avtomobilske odgovornosti v obiskani državi (glej stran AMZS).

Ne v tujino brez zelene karte.

Za večino držav članic sistema zelene karte slovenskim voznikom ob vstopu v državo ni treba predložiti zelene karte, je pa priporočljivo, da jo imajo pri sebi. Z zeleno karto se udeleženci prometnih nesreč identificirajo, ker so na njej navedeni vsi podatki, ki jih potrebujemo za uveljavljanje odškodninskega zahtevka. Prav tako so na zeleni karti navedeni naslovi in telefonske številke nacionalnih birojev, kjer lahko dobimo potrebne informacije v zvezi z uveljavljanjem odškodninskih zahtevkov, ki izvirajo iz prometnih nesreč v tujini.

Vozniki ki vstopajo v državo Albanijo, BiH, Belorusijo, Iran, Izrael, Maroko, Moldavijo Črno goro, Rusijo, Tunizijo, Turčijo in Ukrajino, morajo zeleno karto predložiti ob vstopu v njihovo državo.

V kolikor zelene karte vozniki ob sklenitvi avtomobilske odgovornosti niso pridobili, jo je možno kupiti pri zavarovalnicah in AMZS za ceno 4,20 EUR.

Uredništvo