Razglasili so tudi prejemnike nagrad 40. Literarno-likovno-multimedijskega ustvarjalnega natečaja

V nedeljo, 4. februarja, je v telovadnici Osnovne šole Turnišče potekala občinska slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri so razglasili prejemnike nagrad letošnjega, že 40. Literarno-likovno-multimedijskega ustvarjalnega natečaja, ki ga sicer ob pomoči OI JSKD Lendava, ZKD Lendava in Občine Turnišče pripravlja Kulturno društvo Štefan Raj Turnišče. Na ogled so postavili nagrajena in ostala umetniška dela sodelujočih.

Častni gost in slavnostni govornik je bil direktor Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Damjan Damjanovič, ki je spregovoril o svojem pogledu na aktualno kulturno dogajanje.

 

“Slovenci smo se po njegovih besedah preko pomembnih osebnosti, kot so Gallus, Prešeren in Trubar, dokopala do svojega jezika in na koncu koncev do  samostojne države. Kulturo najdemo praktično v vseh porah človeške družbe, v naravi in tudi v naših medsebojnih odnosih. Če kulturo dialoga in odnosa spremenimo v obratne pojme, dobimo sovraštvo, prezir, ostanemo brez dialoga, … To se nam dogaja danes v Sloveniji,” je v nagovoru ugotavljal Damjanovič.

Dotaknil se je vsebine dnevnika Ane Frank, za katero je bila svoboda tako daleč, kot je dandanes kultura za nas. Kljub Svobodi pa je kultura žal na repu vrednot tistih, ki vodijo državo in usodno odločajo o položaju kulture pri nas, žal pa k temu prispevajo tudi posamezni umetniki. Poleg pravice do zdravstva in izobraževanja ima po besedah Damjanoviča na podlagi Ustave Republike Slovenije vsak državljan pravico do kulture.

Da kot kulturni praznik praznujemo njegovo smrt in ne rojstvo, je le še ena od potrditev, da smo Slovenci nek poseben narod, ki je skozi zgodovino preživel številne turbulence, ki so včasih prišle od zunaj, pogosto pa smo si jih povzročili kar sami. Damjanovič je govor zaključil s citatom Prešerna, ki je za današnji dan še kako aktualen:

Vremena bodo Kranjcem se zjasnila,
jim milše zvezde kakor zdaj sijale,
jim pesmi bolj sloveče se glasile;

vendar te bodo morebiti ostale
med njimi, ker njih poezije mile
iz srca svoje so kali pognale.

V kulturnem programu so nastopili pevski zbor Vrtca Turnišče z zborovodjo Matejem Puckom, oktet Belmura pod umetniškim vodstvom Denisa Zvera in učenke ritmike iz OŠ Turnišče pod mentorstvom Nine Koznicov. Program sta povezovala Urška Černi in Aleš Balažic oziroma Urška in France Prešeren, ki sta z interpretacijami Prešernovih del celotni prireditvi dala prav poseben pečat.

M.Z.