V Pomurje se vrne le polovica ustvarjenega BDP-ja, ostalo požre center

“Vstalo je Prekmurje”, je pozno zvečer na omrežju X zapisal predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša in pripel fotografijo polne dvorane Gledališča Park v Murski Soboti, kjer je včeraj potekala javna tribuna, ki jo je v sodelovanju z Mestnim odborom Slovenske demokratske stranke organiziral Zbor za republiko. V pogovoru, ki ga je vodil dr. France Cukjati, se je osrednji gost večera Janez Janša dotaknil aktualnih tem, ki Slovenijo trenutno peljejo med najbolj neuspešne države Evrope.

Po uvodnem nagovoru Dominika Štrakla, ki je v nekaj stavkih orisal trenutno dogajanje v slovenski družbi, je vodenje večera prevzel dr. France Cukjati, ki je osrednjemu govorniku zastavil nekaj skrbno izbranih vprašanj, ki so v slovenski družbi vse bolj pereča. Janša je naslov pogovora “Slovenija ni samo Ljubljana” najprej utemeljil z argumentom, da je decentralizacija ključ do enakomernega razvoja celotne države. Ob tem je poudaril, da je bivša vlada pod njegovim vodstvom problem centralizacije postavila visoko na lestvici prioritet, saj posledice zgoščenosti vsega v Ljubljani nosijo tako prebivalci Ljubljane kot ostali državljani.

Kot posledico centralizacije, ki je trenutno največja v vsej zgodovini samostojne Slovenije, je navedel podatek, da pomursko gospodarstvo ustvari približno 7 odstotkov celotnega slovenskega bruto domačega proizvoda, v Pomurje pa se vrne le približno polovica sredstev. Ostalo potroši država. In podobno je z vsemi ostalimi slovenskimi regiji razen ljubljanske.

V pogovoru je med drugimi pogubnimi potezami aktualne vlade omenil sporni nakup stavbe za pravosodje, zaradi česar je Slovenska demokratska stranka napovedala interpelacijo proti pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan. Ministrstvo je namreč od koprskega podjetnika Sebastjana Vežnaverja za 7,7 milijona evrov kupilo stavbo na Litijski v Ljubljani, pri čemer je sporna tako cena kot kvadratura objekta. Slednja odstopa od uradnih meritev, plačilo pa je za najmanj štiri milijone evrov preseglo vrednost objekta, ki jo je pokazala cenitev za drugega potencialnega kupca.

Janša je ob tem postregel s podatkom, da je na odlični lokaciji nekdanje vojašnice Ljuba Šercerja že 25 let predvidena gradnja nove sodne palače. A do gradnje še vedno ni prišlo, ker v ozadju potekajo posli z najemi stavb, katerih lastniki so blizu ali celo v sorodu z glavnimi akterji globoke države. Ministrica se sicer izgovarja, da so jo zavedli in da za sporne zadeve pri nakupu ni vedela. “V kolikor bi se vlada pod mojim vodstvom odločila za nakup takšne stavbe, bi si jo pred podpisom pogodbe osebno ogledal”, je v zvezi s tem dejal Janša.

Ob koncu večera so besedo dobili še obiskovalci sicer polne dvorane soboškega gledališča. Na vprašanje enega izmed gostov, kaj je razlog za zamero med Toninom in Janšo je le-ta odgovoril, da zamere ni. “Gre za navaden gšeft” je dejal Janša. Tonin namreč dobro ve, da si največ medijske podpore zagotovi z nasprotovanjem Janši, kar pa seveda ni nič novega. Tudi bivša predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak se je posluževala tega trika. Na vprašanje o sodelovanju Nove Slovenije v naslednji Janševi vladi je Janez Janša odgovoril, da je NSi do sedaj vedno v vladi sodelovala na povabilo SDS in ne obratno.

Celotno prireditev si lahko ogledate TUKAJ.

M.Z.