Vzajemna bo dvignila premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja!

Foto: fb

Premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se bodo povečale, so v svojem sporočilu za javnost že napovedali v Vzajemni. Kot edini razlog, zaradi katerega druge alternative, kot je ukrep povečanje cene svojih storitev zavarovancem, navajajo povišanje cen zdravil in zdravstvenih storitev.

S septembrom povišanje premije za kar 3,7 EUR oz. slabih 11,6 %

Spomnimo, da je Vzajemna (sledila ji je tudi Adriatic Slovenica) svojo storitev že podražila z mesecem marcem 2019 in sicer iz 30,12 na 31,97 EUR, kar pomeni, da bo z mesecem septembrom za mesečno premijo potrebno odšteti kar 5,55 EUR več oz. kar 18,4 % več, kot so jo zavarovanci vplačevali še za prva meseca letošnjega leta. Vzajemna sicer podobno, kot v mesecu januarju 2019 kot ključni razlog navaja negativno poslovanje zavarovalnice zaradi občutne podražitve cen zdravil in storitev. V prvih enajstih mesecih leta 2018 naj bi bili odhodki za škode dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2017 višji za 5,5 odstotka.“Tudi za letošnje leto napovedi niso ugodne, saj je pričakovati še nadaljnjo rast stroškov. V letu 2019 je tako pričakovana šestodstotna rast odhodkov,” so zapisali v Vzajemni v začetku leta 2019. Danes v Vzajemni trdijo, da je rast stroškov samo v prvih štirih mesecih zrasla krepko čez 9 %, zaradi česar so samo v prvih dveh mesecih pridelali za cca. 2 MIO EUR izgube iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Predsednik uprave Aleš Mikeln pove, da jim iz omenjenega razloga ni preostalo drugega, kot, da povečajo “višino prispevka na položnicah”.

Vzajemna ima sicer okrog 773.487  zavarovancev iz naslova premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar pomeni, da bo v njihovem proračunu od meseca septembra naprej za kar 2.86 MIO EUR več denarja na njihovem transakcijskem računu.

Sicer pa so težave v zdravstvu znane. Zaradi premnoge korupcije in privilegijev, ki jih imajo sistemsko mnogi dobavitelji zdravil in opreme v verigi in se jih preprosto ministri ne smejo lotiti, davek plačujejo državljani Republike Slovenije. Vse to je pripeljalo celo tako daleč, da nam sistem zdravstva razpada pred očmi, zaradi predolgih čakalnih vrst (posledično tudi zaradi neurejenih odnosov znotraj zdravstva in premalo zdravstvenega kadra) pa nam ljudje, ki svojo storitev osnovnega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pošteno plačujejo (brez “čakalnih vrst) pa celo predolgo trpijo z bolečinami ali celo umirajo!

Uredništvo