Z babičinimi predlogi nad boleče grlo in prehlad!

Vir:Pixabay

Občutne razlike med jutanjimi in popoldanskimi temperaturami v mesecu oktobru eni že čutimo na svojem telesu. Pojavljajo se povečani izcedki iz nosu, glavoboli, povišana telesna temperatura…Vsemu temu botruje neravnovesje v našem telesu oz. “padec” imunskega sistema. Odločitvi sta dve, ali obiščemo zdravnika in si lajšamo bolečine z zdravili (proti bolečinam, proti prehladu, gripi…) ali okrepimo imunski sistem z domačimi naravnimi “zdravili”. Druga izbira vsekakor nima nobenih stranskih učinkov, če jo uporabimo pravočasno pa morda preprečimo potrebno pot do zdravnika!

Babičina priporočila v obliki sirupa ali čaja iz smrekovih vršičkov!

V kolikor ste pravočasno nabrali smrekove vršičke in jih primerno pripravili za jesenske dni, je nastopil čas, da jih uporabite. Sirup oz. čaj iz pripravljenih smrekovih vršičkov (nabranih v času spomladi, ko se smreka “prebuja” iz mirovanja) vam bo preverjeno pomagal k izboljšanju imunksega sistema, je pa tudi odličen za odpravo kašlja, ki nam ponavadi dodatno ponagaja.

“Babičina čebula” z izjemnimi rezultati!

Čebula bo ob prehladu ali gripi odlično zdravilo za odpravo bolezni. Mnogo ljudi jo danes uporablja na način, da si jo ob nočnem počitku narezano postavi čim bližje glavi. Odlične učinke pa dosežemo tudi, če iz nje iztisnemo sok (ali jo sesekljamo na manjše delčke) ter ga dodamo k medu (ali mleku) ter uživamo po žličkah.

Parna inhalacija po babičino čudežno do lajšanja težav zamašenega nosu in vnetih sinusov!

Odličen ukrep za odpravo bolečin, ki jih povzročajo vneti sinusi ter zamašen nos je parna inhalacija po babičinem receptu. Preprosto, v lonec vlijemo vrelo vodo, v njo “kapnemo” nekaj soli ali eteričnega olja ter s krpo čez glavo vdihujemo paro.

Nad stres ali oslabljen imunski sistem s toplo kopeljo z dodatki ingverja ali arometičnimi olji!

Pravočasna uporaba tople kopeli da izjemne rezultate, zato je še kako priporočljivo, da jo tudi občasno, vendar redno uporabljamo (tudi preventivno). Pri pripravi vode pazimo, da je le ta dovolj topla (vročo vodo po potrebi dolivamo), da smo v kopeli dovolj dolgo (delovanje učinkov ingverja oz. eteričnih olj) in, da se po kopeli odpravimo v posteljo ter “nakopičeno” toploto čim dlje zadržujemo pokriti, je zapisal vir www.ekodezela.si.

Ključ do “boljšega” imunskega sistema še posebej v jesenskem in zimskem času je redno gibanje in primerno prehranjevanje. Gre za odgovor upočasnjenemu metabolizmu, ki smo ga deležni v teh pretežno “temnih” dnevih, ko se poslabšata presnova in prebava. Zato ne pozabimo, da ga ni vremena, ki bi nas lahko zadržal znotraj zidov bivališča. Če pa si bomo po aktivnem gibanju privoščili še čaj ali vodo z limono, pa bomo bakterijam sproti sporočali, da v našem grlu niakor niso zaželjene! Pa ne pozabimo na jesenske pridelke, zelje, krompir, repo…,na odlične tople domače večerne juhe in preverjeno sadje!

Uredništvo