Z osebno vero do resničnega praznovanja

Simbolika velikonočnega praznovanja postaja vse bolj sodobna. S pridihom preteklosti nas nagovarja, usmerja v zagotavljanje čarobnosti praznovanja. Potrebujemo jo, želimo si posebnosti praznovanja, ki bi nas iztrgala iz sivine in naporov vsakdanjika. Naša lastna duhovnost, v glavnem ob pritiskih časa pogosto odrinjena, v nas vzbuja pričakovanje v praznovanjih dobiti ta delček notranje pomiritve.

Pretekle izkušnje hitre minljivosti prazničnih trenutkov nam vzbujajo željo, da bi ponovitev praznikov v nas pustila globlje zadovoljstvo. Vsa slikovitost velikonočnega praznovanja se ustavlja ob dilemi minljivosti, ki kliče po brezčasnosti trajnega zadovoljstva. Zato vas ob praznovanju želim spodbuditi k svetopisemski odločitvi, ki bo vaše praznovanje nadgradila s trajnim zagotavljanjem pomiritve vaših duhovnih potreb v iskanju rešitve notranje negotovosti poduhovljenja iskanja smisla.

V Svetem pismu beremo o obupani osebi, ki ob spoznanju nemoči poskrbeti za svoje izgubljeno duhovno stanje izpostavi neminljivo vprašanje vsakega izmed nas: »Kako se lahko rešim? Kaj moram narediti?« Tudi v naš sofisticirani čas z enako trdnostjo prodira svetopisemski nasvet: »Sprejmite Jezusa za Vladarja. Zaupajte mu in Bog bo rešil vas in vso vašo družino.« Starejši prevod isto misel povzema: »Veruj v Gospoda Jezusa in rešen boš ti in tvoja hiša!«

Zaupanje ali vera, na pogled tako oddaljeni sestavini naših razmišljanj, pa vendar vsakodnevno zaupamo toliko stvarem in dejstvom okrog nas. Zakaj se ne bi ob razmisleku velikonočnega praznovanja o Jezusovi izredni žrtvovani ljubezni s smrtjo na križu in premagani smrti na velikonočno jutro podali na pot sprejetja podarjenega po veri. Vabim vas, da si dovolite drugačnost ob ponovnem praznovanju. Drugačnost v sploh prvem sprejetju sporočila ljubezni z vero ali preproste poglobitve zaupanja v neobhodnost rešitve duhovnega stanja po veri.

Naj vas vaša osebna vera popelje v enkratno in neminljivo praznovanje, ki se ne bo končalo z iztekom praznikov. Bodite blagoslovljeni in napolnjeni z milostjo Jezusa Kristusa, na veliko noč žrtvovanega in vstalega Gospoda vsakega, ki vanj veruje!

Danile Grabar, superintendent binkoštne cerkve