Zamenjava Golobiča le del brutalnega kadrovskega cunamija?

Na novinarski konferenci pred dvema dnevoma je zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan javno pozval k odstopu direktorja UKC Ljubljana Jožeta Golobiča. Golobič je v odgovoru predsedniku vlade Golobu in ministru Loredanu zapisal, da razlogi za napete razmere in čakalne dobe niso od včeraj, ampak so rezultat desetletij pomanjkljivih vlaganj, ponesrečenih naložb, plačnih anomalij in nerazumnega šolskega sistema v zadnjih treh desetletjih.

Bešič Loredan je Golobiča javno pozval k odstopu zaradi finančne izgube in zamujenih rokov pri energetski prenovi. Po informacijah od nekaterih poznavalcev zdravstvenega sistema pa naj bi bilo ministrstvo za zdravje tisto, ki je ustavilo projekt energetske prenove. Spomnimo, da je vodja kabineta nekdanji direktor z največjo izgubo UKC-ja v zgodovini Aleš Šabeder.

Vzorec pritiskov na direktorja UKC Golobiča je zelo podoben pritiskom na bivšega direktorja NIJZ Kreka. Šabeder je predsednik svetov zavodov UKC MB in Onkološkega inštituta Ljubljana, ob tem pa še direktor dveh direktoratov na Ministrstvu za zdravje po pooblastilu ministra, kar se vladi ne zdi sporno.

Glede na aktivnosti NIJZ po zamenjavi Kreka je več kot jasno, da je njegova zamenjava bila le del brutalnega kadrovskega cunamija Golobove vlade. NIJZ namreč ne izvaja svojih aktivnosti na prav nič drugačen način. Glede na obliko pritiskov na direktorja ljubljanskega UKC Golobiča se Golobovo kadrovanje le nadaljuje.

M.Z.