Za prvega otroka 1.620 EUR, za petega pa že 26.000 EUR, da bi zadržali mlade družine!

Foto: vir.hr

Odločno in z jasno zastavljenim ciljem, so se naši sosedje Hrvati odločili, da mlade družine zadržijo doma. Gre za otok Vir, ki po poročanju hrvaške TV Nova hiša “Dobesedno kipi od življenja,” Projekt, ki so ga mestne oblasti imenovale “Od zibelke pa do prve zaposlitve”, je več kot uspešnica sammo na Hrvaškem!

Mestne oblasti izdelale odličen načrt, ki je mlade in mlade družine resnično prepričal!

Mestne oblasti so se pred leti odločile, da resnično naredijo odločen korak v smeri, da mlade zadržijo doma, na otok pa pritegnejo tudi “mladost” od drugje. Gre za pred desetletjem dobro premišljen in zastavljen projekt, ki je do danes  število prebivalcev otoka povečal za kar 57 odstotkov. Če je pred cca. osmimi leti na Viru živelo 3.000 prebivalcev, jih sedaj otok šteje slabih 5.000.

Ključni ukrepi, ki so prepričali mlade so:

  1. Finančna pomoč ob rojstvu otroka:
  • Za prvega otroka namenijo 1.620 EUR, za drugega pa 3.240 EUR,
  • za tretjega otroka namenijo skoraj 6.500, za četrtega pa 13.000 EUR in kar 26.000 evrov za petega otroka.

2. Brezplačen vrtec

Prvega novega vrtca, ki ga je občina ustanovila, so se starši razveselili v letu 2006, v letu 2016 pa so ga s sofinanciranjem EU (71,43 %) nadgradili in dogradili.  Če je recimo leta 2001 vrtec obiskovalo le 11 otrok, ga danes že obiskuje kar 75. Občino varstvo otroka stane 4.049 EUR/leto, poroča spletni portal cekin.si.

3. Brezplačni učbeniki za osnovno šolo

4. Pomoč pri nakupu šolske opreme ter brezplačen prevoz za dijake in  štipendije za študente

Oblastem na Viru je uspelo, prepoznali so ključne težave otoka, se poenotili in pripravili rešitve. Življenje na viru je “steklo”, kjer so mladi, pa je veselje in prihodnost. Za vse!

Uredništvo