Rdeča nit letošnjega tabora je spoznavanje domačih obrti

Pokrajinski arhiv Maribor je pred dvajsetimi leti skupaj z madžarskimi partnerji začel z organizacijo arhivskega tabora, v okviru katerega so sprva raziskovali predvsem obmejno območje na slovenski in madžarski strani meje.

Gordana Šövegeš (foto: M.Z.)

Po epidemiji covid je madžarski partner sodelovanje prekinil, zato mariborski arhiv od prejšnjega leta naprej tabor organizira v Beltincih. Na taboru, kjer v zadnjih letih raziskujejo področje Goričkega in osrednjega Prekmurja, sodelujejo tudi dve profesorici in dijaki soboške gimnazije.

Letos bodo raziskali območje vasi v Občini Beltinci. Obdelali bodo področje sodarstva in izdelovanja rož iz krep papirja v Gančanih, med drugim si bodo dijaki ogledali Pokrajinski arhiv v Mariboru.

Jurij Maček (foto: M.Z.)

Podrobnejši program sta predstavila vodja tabora Gordana Šövegeš in namestnik direktorice arhiva Jurij Maček. Rdeča nit letošnjega tabora bo spoznavanje domačih obrti.

Gabriela Küzma (foto: M.Z.)

Navzoče je nagovorila tudi direktorica Zavoda za turizem, kulturo in šport Beltinci Gabriela Küzma in jim zaželela čim več plodnega dela in prijetno počutje v Beltincih.

V petek popoldan ob 16:00 uri bodo izsledke raziskav in morebitne zanimive arhivske dokumente in ostale vire predstavili na razstavi v beltinskem gradu.

Kulturni program je s harmoniko popestril učenec Glasbene šole Beltinci Bojan Baša.

M.Z.