Odzivi na obisk treh evropskih voditeljev v Ukrajini

Predsednik vlade Janez Janša je v izjavi, ki je sledila srečanju treh evropskih voditeljev z Zelenskim in Shmychalom v Ukrajini dejal, da se je za obisk odločil v zavedanju, kako se Ukrajinci počutijo v teh dneh. “Slovenija je bila v podobni situaciji pred tremi desetletji. Tudi mi smo se  borili za našo svobodo, neodvisnost in za naša življenja,” je dejal.  Slovenski narod je solidaren z ukrajinskim in zbira pomoč, pomaga ženskam in otrokom, ki bežijo. “Prav tako skušamo pomagati na način, da organiziramo solidarnost, ki seže prek meja naše države,” je dejal premier Janša.

“Tu smo tudi zato, da vam prenesemo sporočilo o enotni evropski podpori, ki je pomembna. Prav tako vam prinašamo sporočilo polne podpore za vašo evropsko pot in članstvo v EU,” je dejal Janša.

Ob pogledu na celotno Evropo se po besedah Janše nobena od držav ne bori tako zelo za evropske vrednote in evropski način življenja, kot ukrajinski narod.

Zahvalil se je predsedniku vlade in ukrajinskemu predsedniku za informacije o situaciji glede humanitarne pomoči, vojaške pomoči in sankcij, ki so jih predsedniki vlad prejeli iz prve roke. Vse prejete informacije bodo po besedah Janše prenesli kolegom iz Evropskega sveta. Opazovanje dogodkov iz daljave je povsem nekaj drugega, kot poglede in seznanitev od blizu.

Kaczynski, Morawiecki, Janša, Shmyhal in Fiala (foto: zajem zaslona)
Mathias Cormann (foto: oecd.org)

Na poti v Kijev je Janša komuniciral z generalnim sekretarjem OECD Mathiasom Cormanom, ki je dejal, da OECD pripravlja velik paket za pomoč Ukrajincem po vojni. “To bo tudi tema naslednjega srečanja OECD. Tu smo, da vam povemo, da je vaš boj tudi naš boj in da bomo skupaj zmagali. Slava Ukrajini,” je zaključil predsednik vlade.

 

 

vir: Wikimedia Commons

Na svoji spletni strani je obisk komentiral tudi evropski poslanec dr. Milan Zver, ki je med drugim zapisal: “Sodobne vojne so izgubile vse elemente viteštva ali plemenitosti, če lahko govorimo o njih s temi izrazi. Nekateri iz udobja in strogo varovanih bunkerjev vodijo totalno vojno, drugi se v pomanjkanju hrabro borijo za svojo domovino. No, tudi v Evropi imamo različne tipe ljudi, ki odločajo: nekateri hočejo biti pretirano korektni, drugi bi se zadovoljili z resolucijami ali izjavami, le malo je takih, ki bi odločneje in konkretno pomagali Ukrajini.”

vir: EPP

Gesto predsednika vlade Janeza Janše in obeh kolegov je označil kot vredna globokega spoštovanja. Janša se je po besedah Zvera že v času majdanske revolucije 2014 večkrat srečal z ukrajinskimi opozicijskimi politiki, ki so bili hud boj s “Putinovo lutka” Viktorjem Janukovičem, ki ni hotel podpisati pridružitvenega sporazuma z Evropsko Unijo. “Posledično je takrat Vladimir Putin zasedel Krim in Donbas. Tudi danes je predsednik vlade Janez Janša v dobrih odnosih praktično z vsemi, ki so se v teh težkih časih poenotili,” je zapisal dr. Zver.

“Samo najbolj pogumni in predani lahko premikajo stvari tudi v najtežjih časih. Trenutno Evropa res ne premore veliko takih imen. Niti največje države na kadrovskem področju ne kažejo posebnih presežkov. Trojica Janša-Fiala-Morawiecki je pokazala, kako se stvari streže. Če hočeš drugega opogumljati, moraš biti najprej sam pogumen.” je še zapisal dr. Milan Zver.

Za ameriško televizijsko hišo CNN je obisk komentiral tudi slovenski obrambni minister Matej Tonin:

foto: nova24.si

“Ta obisk je pomemben, da pokažemo solidarnost z Ukrajinci in jim damo vedeti, da niso sami, da jim ne pošiljamo zgolj vojaške in materialne pomoči ter lepih besed. Oni so tam prisotni fizično in kažejo močno podporo Ukrajini. Menim, da je to najmočnejše sporočilo, ki ga lahko Evropa da,” je povedal Tonin.

 

Friedrich Merz (foto:cdu.de)

Po poročanju ukrajinskega portala Zerkalo nedeli je vodja nemških krščanskih demokratov Friedrich Merz pozdravil potovanje predsednikov vlad.

“Najbolj spoštujemo, da so trije politiki osebno tvegali, da bi poudarili solidarnost ne le treh držav, ampak celotne Evropske unije,” je dejal Merz v torek pred srečanjem CDU-CSU v Bundestagu v Berlinu.

 

Na vprašanje, ali pričakuje, da bo kancler Olaf Scholz (SPD) naredil tak korak, je Merz odgovoril, da bi takšno potovanje “zagotovo lahko bilo vzor tudi drugim”.

Obisk treh evropskih voditeljev, ki so se na pobudo Janeza Janše sredi vojne vihre nedaleč od bojišč v Kijevu srečali z ukrajinskim predsednikom Zelenskim in predsednikom ukrajinske vlade Shmychalom, so komentirali številni svetovni voditelji, ki so obisku pripisali pomembno dejanje k poti do miru.

Olaf Scholz (foto: spd.de)

Evropska poslanka Tanja Fajon je v preteklosti na evropskem političnem prizorišču pogosto Janeza Janšo predstavljala kot “zlobni lik”. Njeni evropski kolegi zdaj ugotavljajo, kdo je premier Janša, saj je ta odmevni obisk podprl tudi sam nemški kancler Olaf Scholz, sicer “socialdemokratski šef” Tanje Fajon.

 

 

C. U.