Zakaj bo morala država izplačati več deset milijonov evrov zasebnim zavarovalnicam

foto: Katja Kodba / STA

Vlada je aprila lansko leto “zamrznila” cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Ukrep je sedaj zaradi zakona, ki je dopolnilno zdravstveno zavarovanje spremenil v obvezni prispevek, že odpravljen. Niso pa odpravljene posledice “zamrznitve”. Ta bo zaradi poravnave, ki jo je sklenila država z dvema zasebnima zavarovalnicama davkoplačevalce stala vsaj 25 milijonov evrov – strošek pa bo zagotovo še veliko višji.

Zaenkrat sta se z državo uspeli poravnati zavarovalnici Triglav in Vzajemna. Do poravnave z zavarovalnico Generali naj bi prišlo v kratkem. Delo poroča, da se je zavarovalnica Triglav z državo poravnala za 11 milijonov odškodnine, Vzajemna pa za dobrih 14 milijonov evrov. Generali naj bi se predvidoma poravnal v višini 8,36 milijonov evrov.

Vlada Roberta Goloba je “zamrznila” cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja, potem ko so tri ponudnice Triglav, Vzajemna in Generali napovedale povišanje premij. V zavarovalnici Generali so tedaj napovedali rast premije iz 34,5 evra na mesec na 44,89 evra. Kot razlog za povišanje so navedli povišanje cen, nabora in obsega opravljenih zdravstvenih storitev.

Populistični ukrep vlade v resnici kaznuje davkoplačevalce
Zaradi vladnega ukrepa je trem zavarovalnicam začela nastajati poslovna škoda. Predvidljiv je bil tudi nadaljnji razplet dogodkov, da bodo ceno vladne odločitve na koncu poplačali davkoplačevalci. Tako je Golob na novinarski konferenci pojasnil odločitev vlade: “Vsi v koaliciji smo si enotni, da je predlog zakona korak v pravo smer pri izpolnjevanju koalicijskih zavez in krepitvi javnega zdravstvenega sistema. S preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bomo dosegli dva cilja: preprečili bomo podražitve in ne bo več dobičkov zasebnih zavarovalnic z naslova zdravstvenih zavarovanj. To sta bila tudi osnovna razloga za ta korak. […] Ta vlada bo dosegla cilje, ki so v korist ljudi. Vse ostalo je iskanje razlogov, zakaj ne bi šli v to.”

Da ne gre za noben “korak v pravo smer” in doseganje ciljev, ki so v “korist ljudi”, pa je prepričana nekdanja poslanka Monika Gregorčič, ki je na socialnem omrežju X zapisala: “Vzorčen primer političnega populizma, finančnega amaterizma in bleferstva. Kombinacija vseh treh pa je recept za katastrofo!”

Simič: Norčujejo se iz državljanov
Na razplet dogodkov pa se je odzval tudi nekdanji v. d. generalnega direktorja Finančne uprave Ivan Simič. V svojem blogu je zapisal: “Lani so nas predstavniki vlade prepričevali, da so mesečni znesek za prostovoljno zdravstveno zavarovanje zamrznili na 35,00 EUR, saj ne bodo omogočili bogatenja zavarovalnicam, to je istim zavarovalnicam, katerim bodo sedaj nakazali 33,5 milijonov evrov. Prav tako so povedali, da bodo ukinili prostovoljno zdravstveno zavarovanje in res so ga ukinili, toda uvedli so obvezni zdravstveni prispevek v identičnem znesku 35,00 EUR. Prostovoljno so spremenili v obvezno. Torej, praktično se ni nič spremenilo. Prav tako so nas prepričevali, da bodo zavarovalnicam odvzeli dobičkonosni posel, istočasno pa so v proračunu rezervirali 240 milijonov evrov za izgubo iz tega dobičkonosnega posla. Moraš biti res velik umetnik, da dobičkonosen posel spremeniš v 240-milijonsko izgubo in še dodaš smetano v znesku 33,5 milijonov evrov.”

Simič je prepričan, da se “država norčuje iz državljanov, da se predsednik vlade in vlada norčujeta iz državljanov, da se ministrica za zdravje norčuje iz državljanov in da se vodja poslanske skupine Svoboda norčuje iz državljanov.”
Ž. K.
vir: Nova24TV.si