Zakaj mi pes grozi z renčanjem, ko se mu približam?

Vir:pixabay

Učno vzgojni proces s kosmatinci mora potekati dovolj zgodaj, najbolje takoj, ko ga pripeljemo v svoj dom (krdelo). Njegova mama je namreč do sedaj opravila veliko pomembnih nalog in ga naučila, kje so njegove omejitve znotraj krdela, na kakšen način preživeti (podrejanje), kako vzdrževati higieno…Tudi vzreditelj (v kolikor je resnično pravi vzreditelj), pri katerem ste se za novega družinskega člana odločili, je že opravil prvo potrebno zgodnjo socializacijo. Sedaj ste na vrsti vi, kuža vas potrebuje in resnično si želi “reda” znotraj novega krdela ter predvsem umirjenega, preudarnega in stabilnega vodjo! Ta bo določal pravila znotraj družine (za psa krdelo)!

Iskanje konfliktov takoj, določanje pravil in postavljanje mej!

“Srečka” smo pripeljali domov, odločili smo se, da bo bival zunaj v boksu (ali še boljša izbira, dobil je svoje mesto v hiši) in čas je za preizkus že naučenega. Preverjali bomo tiste meje, ki jih je že določila mama psica in ostali člani krdela (bratje in sestrice), ko so dogovorili, katero mesto komu v krdelu pripada. Psa bomo obravnavali po zaporedju žival, pes, pasma, ime psa. V prvi vrsti kot žival zato, da se zavedamo, da so kosmatinci preživeli zaradi hranjenja (plen) in pitja (voda). Da bo preživel tudi pri  nas, si bo moral “preživetje” zaslužiti in slediti pravilom in navodilom znotraj urejenega sistema pod nadzorom zaupanja vrednega vodje krdela!

Hrana in voda takrat, ko naredi določene naloge in sledi pravilom in navodilom!

Če svojemu psu ne zagotavljamo pravil in mu ne dajemo nalog (tudi znotraj (so)bivanja v hiši), je pa deležen usmerjanja naših čustev, naklonjenosti, “zaupnosti”…hrane in vode mu delamo krivico. Ne zavedamo se, da mu sporočamo našo šibkost, nestabilnost, kar zanj pomeni sporočilo, da mora prevzeti višjo mesto v hierarhični lestvici (v krdelu). Dominantni psi (psi z visoko ravnjo energije) bodo tej nalogi kos, nedominantni (psi z nizko ravnjo energije) pa bodo to vlogo prevzeli, vendar jim bo zaradi nestabilnosti povzročala težave v sobivanju z vami. Torej, nikoli “Srečku” ne dajmo hrano in vodo brez, da bi prej postavili pravila, meje, zahtevali, da opravi določene naloge!

Pes renči, ko se mu približujemo!

Če se nekega dne zgodi, da vaš “Srečko” na vas zarenči, vam ne zaupa! Prepoznal je, da ste nestabilni (vas v krdelni lestvici želi prehiteti), to vam je tudi jasno sporočil in sam prevzema nadzor! To je storil z opozorilom, sporočil vam je, da se mu naj ne približujete. Gre seveda za zelo resno sporočilo, ki se v prihodnje lahko stopnjuje celo do ugriza. Takoj se vprašajte, kje bi lahko bil razlog za njegovo nestabilno vedenje. Ali čuva svojo hrano oz. vodo (ker mu v procesu postavljanja omejitev pri hrani in vodi niste uspešno sporočili, da je hrana/voda najprej vaša, šele nato njegova) in je prepoznal, da “prvi pri hranjenju/pitju” niste vi, ali je bolan in je vaš prihod povezal s trenutno bolečino…ali je frustriran zaradi pomanjkanja gibanja, kar povzroča “zatrtje odvečne energije”.

V 90% renčijo kosmatinci zaradi nestabilnosti osebe, nad katero renčijo – osebi se ni uspelo uveljaviti kot vodja krdela!

Če je “Srečko” prepoznal vašo šibkost, boste takoj odstranili posodo s hrano (od danes naprej nima kaj iskati pri psu) in mu ob vsakodnevnem gibanju (sprehod z opravljanjem nalog) obroke dajali iz roke. Toda le, ko je v želenem stanju – ko opravlja točno določeno nalogo, ki jo zahtevate. To so lahko vaje poleg, sedi, prostor, ostanipredvsem tiste, kjer je kosmatinec že uspešen in ste prepričani, da bo vajo z veseljem opravil. Samo tako (in nikakor drugače) si boste spet pridobili njegovo potrebno zaupanje (ne bo vas strah, ne boste živčni in negotovi), kar vas bo v očeh kosmatinca “naredilo ponovno stabilno”.

Če svojemu “Srečku” zagotovite pravila, meje in omejitve, bo resnično srečen. Skozi red, ki si ga želi in, ki mu ga boste “vzpostavili”, bo našel svoj mir in bo lahko resnično pes, z vsemi svojimi lastnostmi pasme, ki jo sami tako dobro poznate. Vi pa boste spoznali, kako dober krdelni vodja ste, ki se dnevno giblje s svojim psom “kot krdelo”, postavlja pravila, meje in omejitve ter mu nudi naklonjenost (priboljšek kot hrana, božanje, mirno hvaljenje “priden”…) ko je v mirno –  podrejenem ali aktivno – podrejenem stanju!

B.P.