Zakaj nas Pakt o migracijah lahko skrbi?

Foto: Pixabay

Ilegalni migranti bodo imeli enake pravice, kot jih imajo danes begunci oz. državljani. Vsaj tako predvideva Pakt o migracijah, ki ilegalne migracije izenačuje z legalnimi. Beguncev se v tem dokumentu sploh ne omenja, kar samo pomeni, da njihov status ostaja enak oz. se ne izboljšuje. Tako je v razpravi v DZ (Državni zbor) predsedniku vlade Marjanu Šarcu ogledalo pred sprejetjem t.i. Marakeškega sporazuma ogledalo nastavil poslanec SDS Danijel Krivec.

Ilegalne migracije bodo odpravljene tako, da bodo postale legalne!

Na zadnji seji DZ je bilo postavljeno vprašanje glede Pakta o migracijah, ki države podpisnice zavezuje, da ilegalne migracije odpravijo tako, da le te postanejo legalne. To pa pomeni, da bodo države morale takšne migrantske poti omogočiti

Sicer dogovor (v kolikor ga bo RS podpisala) poudarja, da gre za nezavezujoč akt, vendar vsebuje kar 23 ciljev in veliko število zavez. V primeru, da ga Slovenija podpre, to pomeni, da se strinja s takšnim aktom in bo po nepotrebnem predmet mednarodnih političnih pritiskov na realizacijo ciljev, ki so v paktu navedeni, je še razpravljal Krivec.

Kaj je vsebina Pakta o migracijah, se sprašujejo mnogi, saj se je sprejemal daleč od oči javnosti in tudi slovenski prevod še sploh ne obstaja. Prav tako javnost ni seznanjena o vsebini le tega ne preko obravnave na pristojnem delovnem telesu Državnega zbora, ne preko obravnave na Odboru za zunanje zadeve.

Spomnimo, da je seznanitev javnosti ne samo ključna v demokratičnem sistemu ampak celo zavezujoča v skladu 3.a člena Ustave Republike Slovenije in 3. člena Zakona o zunanjih zadevah.

Ali bomo torej o tem pomembnem dokumentu, ki bo spreminjal odnos do migracij znotraj držav članic EU, in se bo sprejemal decembra 2018 v Marakešu, izvedeli kaj več, da bomo Vladi RS sploh lahko rekli DA ali NE?

Pakt o migracijah je globalni sporazum o varni, urejeni in zakoniti migraciji (GCM) in plod dveletnih pogajanj v Združenih narodih, katerega pa so se že odrekli avstrijski kancler Kurz, ameriški predsednik Trump, madžarski predsednik vlade Orban, kot zadnja država Estonija. V državi, ki ga sprejme, posega v svobodo govora, izhaja iz tega, da do migracij prihaja zaradi trajnostnega razvoja in bogastva, ukinitev sankcij zoper migrante ipd.

Uredništvo