Zaradi krepitve sodelovanja Slovenija – ZDA, srečanje Pompeo – Pahor – Janša

Mike Pompeo prihaja v Slovenijo zaradi krepitve sodelovanja med državama na gospodarskem in drugih področjih ter utrditvi političnega dialoga na visoki ravni 

Pompeo prihaja v Sloveniji v četrtek, 13. avgusta. Sestal se bo s predsednikom Borutom Pahorjem in premierjem Janezom Janšo že poroča State Department. Obisk Pompea bo namenjen utrditvi političnega dialoga na visoki ravni ter krepitvi sodelovanja med državama na gospodarskem in drugih področjih.

Anže Logar bo z Mikom Pompeom podpisal tudi skupno izjavo med Slovenijo in ZDA o varnosti omrežij 5G

Obisk ameriškega kolega pa je zagotovo pomemben »na ključnih področjih skupnega interesa”. Slovenija se odloča, kam bo namreč “potovala” v prihodnje glede energetske samozadostnosti. Da je jedrska energija tista, kjer so v preteklosti ob izgradnji NEK že bili stkani poslovni odnosi, bo srečanje ključno za umeščanje nove NEK v prihodnosti. State Department pa poroča tudi o vključevanju Zahodnega Balkana v evroatlantske integracije.

Pompeo eden najvišjih predstavnikov ameriške administracije

Spomnimo, da je Pompeo eden najvišjih predstavnikov ameriške administracije, ki bo obiskal Slovenijo po več kot desetletju. Zadnji visoki ameriški obisk je bil leta 2008, ko je Slovenija predsedovala Svetu EU. Takrat smo gostili samega ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega na vrhu EU-ZDA. Leta 2010 pa je Slovenijo obiskal tudi tedaj sicer že nekdanji ameriški državni sekretar Collin Powell. Udeležil se je Strateškega foruma Bled, pa so zapisali na spletnem portalu slovenec.org.

Uredništvo