Zaradi nedela Vlade RS bo Slovenija izgubila evropski denar?

Neodgovorno in zdaj že sramotno ravnanje odgovornih, ki so pripravljali Energetsko-podnebni načrt in ga kot osnutek (beri “zmazek”) v začetku leta poslali v pregled komisiji v Bruselj, si zasluži več kot grajo. Slednji je namreč izmed kar 28 držav članic EU bil s strani evropske komisije ocenjen najslabše. Odgovorni bi morali najmanj oditi s položajev! “Popravni izpit” ima Slovenija do konca decembra a je ministrica Bratuškova že izjavila, da njena ekipa do slednjega datuma zaveze ne bo mogla izpolniti.

Manjka mu ambicioznosti in kredibilnosti ter jasna pot do ogljične nevtralnosti pred letom 2050

Objavljeno poročilo fundacije European Climate Foundation razkriva, da je Slovenija v Bruselj poslala neambiciozen in nekredibilen dokument, za katerega ni možno “videti”, kako bo Slovenija do leta 2050 prešla v ogljično nevtralno državo. Gre za krovni dokument države, ki se imenuje “Nacionalni energetsko-podnebni načrt” (NEPN) in je akcijsko strateški dokument na področju energetike do leta 2030. V njem morajo biti opredeljeni ukrepi, cilji in politike, ki odgovarjajo na sprejete zaveze iz Pariškega sporazuma. Dokument s prihodnjimi na doseganje ciljev osredotočenimi ravnanji predstavlja priložnost, da si tudi Slovenija zastavi korake na poti do varne podnebne prihodnosti in hkrati izkoristi gospodarske in družbene koristi, ki jih podnebno ukrepanje lahko prinese. Kaj bosta sedaj za javnost še povedala bivši premier Cerar (in že bivši minister Leben) in sedanja ministrica Bratuškova (in minister Zajc)?

Foto: focus.si

 

Sicer pa je Slovenija zaradi slabega dela Vlade RS in njenih ekip katastrofalno črpala tudi EU sredstva, ki bi jih lahko. V letu 2018 recimo od 3.3 milijarde EUR, ki so ji bila namenjena za kohezijsko politiko, ni prejela niti enega samega evra. Podobno se je na samem repu črpanja sredstev znašla v letu 2017, ko je pristala med petimi najslabšimi državami. 

Uredništvo