Prihodnji torek nov protest

Sindikat kmetov Slovenije je v sodelovanju z ostalimi nevladnimi kmetijskimi organizacijami pripravil novinarsko konferenco, na kateri so predstavili razloge za opustitev pogajanj z vlado in napovedali nadaljevanje stavkovnih aktivnosti.

Bodo mladi kmetje vzeli stvar v svoje roke?

Že včeraj smo poročali, da kmete mineva potrpljenje, saj se aktualna koalicija Gibanja Svoboda, SD in Levica namesto reševanja problematike na področju kmetijstva ukvarja s posvojitvami opic po afriških državah in “turizmom vladnih funkcionarjev” na stroške vseh državljanov.

Danes so na novinarski konferenci na Igu napovedali prekinitev pogajanj in stopnjevanje protestov, saj vlada ne izpolnjuje njihovih pričakovanj. Kapljo čez rob predstavlja predlog novele o zaščiti živali, ki je za kmete ponižujoč. Prihodnji torek bodo zato v Ljubljani pripravili nov protestni shod, stavkovne aktivnosti pa stopnjevali.

Da se vlada iz kmetov dobesedno norčuje, se kaže že v nepopolnih in zavajujočih gradivih, ki jih je vladna stran posredovala kmetom. 

“Slovenski kmetje še nikoli nismo bili tako enotni kot danes. Ne zahtevamo denarja ali zamenjave ministra, temveč le zaščito slovenskega kmeta in potrošnika,” je na novinarski konferenci poudaril predsednik kmečkega sindikata Anton Medved in zavrnil očitek, da za njimi stojijo politične stranke.

Kaplja čez rob, ki je kmete močno ponižala, je predlog novele zakona o zaščiti živali. Kmetje so tisti, ki se najbolj zavedajo pomena zaščite živali in ostro obsojajo kakršno koli mučenje. A popolnoma nesprejemljivo je, da predlog novele omogoča dobesedno izživljanje tako imenovanih aktivistov, ki naj bi na podlagi 40-urnega tečaja presojali pravilnost oskrbe živali na kmetijah.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič je predlog novele označil kot norčevanje iz stroke in rejcev. Z novelo bi društvom, ki bi na podlagi tega zakona pridobila naziv delovanja v javnem interesu na področju zaščite živali, omogočili aktivno sodelovanje pri svetovanju skrbnikom živali in sodelovanje z nadzornimi organi v primeru ugotovljenih nepravilnosti. Že sedaj se namreč dogaja, da inšpektor zaradi nepoznavanja področja ne loči kokoši nesnic od okrasnih pritlikavih kokoši.

M.Z.