V ponedeljek, sedmega novembra, se bo začelo zbiranje 40.000 podpisov za družinski referendum! 

Predsednica Državnega zbora Republike Slovenije, Urška Klakočar Zupančič, je kar preko podpredsednice državnega zbora, Meire Hot, v torek popoldne poslala Metki Zevnik in Alešu Primcu, sovoditeljema Koalicije »Za otroke gre!«, informacijo o uradnem razpisu roka za zbiranje podpisov za družinski referendum za zaščito otrok in družin.

V skladu z dopisom mora predlagatelj od 7. 11. 2022 do 11. 12. 2022 zbrati 40.000 overjenih podpisov na upravnih enotah. DZ je namreč 4. oktobra sprejel Zakon o spremembah Družinskega zakonika, ki je med drugim popolnoma razveljavil vlogo matere in očeta, poleg tega dovoljuje posvojitve otrok tudi v istospolne skupnosti. Državni svet je na omenjeni zakon s pomočjo veta zavrnil, 18. oktobra pa so koalicijski poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levica sporni zakon ponovno potrdili.

V sedmih dneh po sprejemu zakona, kot to določa Zakon o referendumu in o ljudski iniciativi, sta sovoditelja Koalicije “Za otroke gre”, Metka Zevnik in Aleš Primc, v državni zbor vložila obvestilo o pobudi volivcem za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma o spornem zakonu in priložila preko 30.000 podpisov državljank in državljanov.

Pobuda izpolnjuje z zakonom določene pogoje, da se v ponedeljek, 7. novembra začne zbiranje na upravni enoti overjenih podpisov, ki bo trajalo do 11. decembra. 

Sporna določila zakona so do sedaj bila s pomočjo dveh referendumov že zavrnjena. Leta 2012 je bilo potrebno število overjenih podpisov zbranih v šestih dneh, leta 2015 pa v rekordnih štirih dneh. Aleš Primc je včeraj preko twitterja napovedal nov rekord.

M.Z.